24 november 2017

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is 13 nieuwe Gastheren- en vrouwen van het Landschap rijker.


Op donderdag 23 november nemen dertien deelnemers van de IVN-cursus ‘Gastheer van het Landschap’ in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hun certificaat in ontvangst. Tijdens deze slotbijeenkomst presenteren zij hun Heuvelrugverhaal. De cursisten, veelal recreatieondernemers en vrijwilligers, zijn nu opgeleid om alles over de ontstaansgeschiedenis, de cultuurhistorie en de natuur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, over te brengen op recreanten. Dit versterkt het imago van het gebied, stimuleert draagvlak voor het behoud van het landschap, draagt bij aan de profilering van de onderneming en zorgt voor een unieke natuurervaring voor de gasten.

 

In een reeks van vier cursusmiddagen, op verschillende locaties in het Nationaal Park, laten de cursisten zich meevoeren door de tijd. Tijdens excursies op onder andere Plantage Willem III en Landgoed Zuylestein, leren ze hoe massa’s ijs 150.000 jaar gelden het landschap vormden. Decennia later werd de Heuvelrug een aantrekkelijk toevluchtsoord voor rijke buitenlui die er hun buitenplaatsen bouwden. Anno 2017 zijn de sporen uit het verleden nog altijd zichtbaar: het heuvelachtige landschap, de buitenplaatsen maar ook de bijzondere natuur vertellen samen het verhaal van de Heuvelrug. Tijdens de laatste cursusdag neemt boswachter Corien Koreman de deelnemers op sleeptouw in de bossen van Austerlitz.


Toekomst voor de Heuvelrug

Met deze kennis en ervaring op zak brengen de cursisten hun Heuvelrugverhaal over op hun gasten. Tijdens de slotbijeenkomst, presenteren de deelnemers hun idee. Roos Winter: ''Onze gasten komen met een rode blos op hun wangen een taartje eten, maar ik had geen idee waar ze naartoe waren geweest. Tijdens de cursus ben ik zelf op pad gegaan om de bossen van Austerlitz te ontdekken. De grootste spinnenwebben en prachtige bomen vol paddenstoelen, staan gewoon om te hoek! Toen ik na mijn avontuur weer binnenkwam, vroegen mensen meteen aan mij: waar ben je heen geweest? Dan is het geweldig om de gasten tips te geven, vanuit mijn eigen ervaring en enthousiasme. Dit idee heb ik verder uitgewerkt tot een speciaal gastenboek. Iedereen die bij ons langskomt en heeft genoten van de omgeving, kan die persoonlijke ervaringen delen. Zo inspireren we elkaar om de mooiste plekjes te ontdekken.''

Rien Thomassen dook voor de eindopdracht vol in de geschiedenis van de Kaapse bossen. ''Ik ga miljoenen jaren in 5 minuten vertellen,'' zegt hij voor de presentatie. Rien heeft tot in detail onderzocht hoe je sporen van vroeger kunt herkennen in 'zijn' gebied. Na zijn enthousiaste verhaal over ijssmeltwaterdalen, grafheuvels en schaapsdriften, is iedereen al lang vergeten dat de 5 minuten dik zijn uitgelopen. Een andere cursiste maakte haar debuut als verhalenverteller. Diana Mantel vertelt haar verhaal 'De Steen van de Heuvelrug' op een levendige manier, bijna als een sprookje. De cursisten luisteren aandachtig als ze vertelt over een steen van miljoenen jaren geleden, die vandaag de dag te vinden is op de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig verhaal dat keer op keer kan worden doorgegeven.

 

Trots op Gastheerschap

IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) leidt in samenwerking met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het Regionaal Bureau voor Toerisme, ondernemers en vrijwilligers op tot ‘Gastheer van het Landschap’. Op deze manier worden de recreatieondernemers als het ware experts om zo de belangrijkste informatie over het landschap, cultuurhistorie en de natuur door te geven aan hun gasten. Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park, overhandigt donderdag 23 november in het Beauforthuis het certificaat en gevelbordje aan de 13 nieuwe gastheren en gastvrouwen. Janine: ‘’Het is enorm belangrijk dat ondernemers op de Heuvelrug hun gasten enthousiaste verhalen kunnen vertellen over de ontstaansgeschiedenis, de waardevolle natuur en de bijzondere cultuurhistorie op de Heuvelrug. Dat opnieuw zoveel mensen deze cursus hebben gevolgd vind ik daarom heel waardevol. Samen leggen we daarmee een belangrijke basis voor het behoud van dit bijzondere gebied en zorgen we dat gasten het op een goede manier kunnen beleven.’’

 

Gastheer van het Landschap in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

 

Ontmoet de nieuwe gastheren van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en lees hier het verslag van de laatste cursusdag