Home   ›   Doen   ›   Wandelen

Wandelen


De natuur is gezond en biedt voor ieder wat wils: rust om het hoofd leeg te maken en ook ruimte om het lichaam in beweging te brengen. We begrijpen dat het aantrekkelijk is om er juist nu op uit te trekken, maar we moeten hier nog steeds zorgvuldig mee omgaan. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug volgt het beleid van het RIVM. Kom je naar het Nationaal Park? Vermijd drukke plekken, houd 1,5 meter afstand, kom bij voorkeur lopend of met de fiets en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten. Zo zorgen we er samen voor dat we op een verantwoorde manier van het Nationaal Park kunnen blijven genieten!


Het maakt niet uit in welk seizoen we zitten: het hele jaar door kun je de mooiste wandeltochten maken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier vind je 56 geregistreerde wandelroutes, variërend van 2 tot 21 kilometer. Dus voor iedere wandelaar zit er een geschikte route bij. Of je nu een dagje uit bent met de familie, of in je eentje de Heuvelrug wilt bedwingen.

 

Op de Utrechtse Heuvelrug bevindt zich een netwerk van startpunten, TOP's en Groene Entrees waarmee je het wandelgebied betreedt. Veel startpunten bevinden zich vlakbij een NS-station. Handig voor de wandelaar die wil treinen.

 

Bekijk de ontdekkaart en kies jouw ideale startpunt voor een mooie wandeling. Per startpunt (te herkennen als blauwe stip op de kaart) staat aangegeven welke wandelroutes er zijn uitgezet.

 

Heb je liever een kaart in handen? Kies dan voor de Falkplankaart nr. 25, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op deze kaart vind je alle wandelroutes, fietspaden, ruiterpaden en mountainbikeroutes. Deze kaart is online verkrijgbaar en te koop bij alle VVV's in het gebied.

 

Uitgelicht

 

Wandelroute Landgoed Bornia, Zeist (5,5 km.)

Wandel over voormalige stuifduinen. Het terrein is heuvelachtig, het bos gevarieerd. De route voert langs heidevelden waar schapen grazen en over een stuifzandgebied met prachtige vliegdennen. Kijk voor meer info over deze route en andere routes op de site van het Utrechts Landschap.

 

Sprengen in het Zeisterbos (6 km)

U wandelt over de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen, Pavia en door het Zeisterbos. Over de drie landgoederen loopt de bossloot, een gegraven waterpartij die begon bij een natuurlijke waterbron, een sprengkop. Hier borrelde grondwater omhoog afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. Vroeger waren er meerdere sprengen op de Utrechts Heuvelrug. Door de daling van het grondwater zijn de meeste sprengen opgedroogd.

Klik hier voor meer informatie.

 

Wandelroute Leersumse Veld, Leersum (6 km en 3,5 km)

Startpunt: De Veldschuur Staatsbosbeheer, Maarsbergseweg 18a, Leersum

Het is aangenaam verrassend in het Leersumse Veld. Het ene moment loopt je over een statige laan, het volgende loop je over een zandverstuiving. Rond augustus kun je de heide prachtig in bloei zien staan en op de natuurakkers vind je kleurige akkerkruiden zoals klaproos en korenbloem. Roofvogels en mezen houden zich in het voorjaar op in de donkere dennenbosjes, en loofbomen zorgen voor schitterende kleuren in de herfst. Geen moment in dit natuurgebied is hetzelfde, ieder jaargetijde biedt wel iets bijzonders. Download de folder voor meer informatie over de route en bijzondere natuur

 

Wandelroutenetwerk Doorn-Leersum
Tussen Doorn en Leersum is een netwerk gerealiseerd van Groene Entrees met aaneengeschakelde, rondgaande wandelroutes. De wandelroutes zijn in één richting gemarkeerd door middel van paaltjes met kleurbalken. Kaart downloaden

 

Wandelroute Hoog en Laag, Amerongen (6 km)

Vanaf informatiecentrum Tabakschuur Amerongen kun je de wandelroute Hoog en Laag volgen. Je wandelt via de top van de Amerongseberg en langs de veel lager gelegen Amerongse Bovenpolder. Onderwerg kom je het uitzichtplateau tegen. Vanaf het uitzichtplateau heb je een prachtig uitzicht over de volgelrijke uiterwaarden en zie je zelfs Kasteel Amerongen liggen. Kijk voor meer info en de routekaart op de site van het Utrechts Landschap

 

NS-wandelingen

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug (14 km) van station Driebergen-Zeist naar Maarn.

Mooie route over landgoederen met stuifzandduinen en de paarse heidevelden. Onderweg kom je een van de hoogtepunten van de Heuvelrug tegen: de 36 meter hoge Pyramide van Austerlitz.

 

NS-wandeling Elsterberg (11 of 17,5 km) van station Rhenen naar Veenendaal West.

Laat je tijdens deze gevarieerde wandeltocht verrassen door prachtige vergezichten over de Gelderse Vallei. Van hoge en droge stuwwallen wandel je naar lager gelegen nat (hoogveen) gebied. Verscholen tussen de bossen tref je daar een pareltje: het Egelmeer.

 

Voor nog meer wandelplezier in de regio, kijk op de site van opdeheuvelrug.nl