Home   ›   Doen   ›   Fietsen   ›   Cycling the Utrecht Region

 

Fiets zo het grootste park van Utrecht in!


Wat gaan we zondag doen? Als je in Utrecht woont, is het antwoord op die vraag makkelijk. Op de pedalen naar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug natuurlijk! Naar sprookjesachtige landgoederen en kastelen, door prachtige natuur, langs plekken die je nog niet kent.

 

Go East, go…..

Met deze vijf fietsroutes die de stad met het Nationaal Park verbinden, liggen de avonturen voor het oprapen, óók als je niet op vakantie gaat. En het mooiste is: je stapt op in hartje Utrecht. Uiteraard zijn de routes ook andersom te fietsen. Met een kwartiertje fietsen laat je de hectiek van de stad achter je om je te laven aan natuur, cultureel erfgoed en een rijke historie.

 

De routes variëren in afstand en richting. Voor de routes die dieper in het Nationaal Park liggen, laat je de auto met fietsdrager achter bij een TOP (Toeristisch Overstap Punt) en vertrek je vanaf daar op de fiets. Een ander alternatief is om je fiets mee te nemen in de trein. Vanuit één van de stations fiets je dan zo de natuur in. Zowel met de auto als met de trein sta je binnen een half uurtje in het grootste bos van de randstad.

 

Go East, drink wine (39 km)

Een heerlijke fietsroute voor de fijnproevers! Proef de lekkerste ‘home-made’ taartjes en zelfgemaakt biologische wijnen! Bekijk de route hier.

 

Go East, have fun (39,3km)

Deze zeer gezinsvriendelijke fietsroute rondom Zeist gaat o.a, langs de Boswerf. Binnen een niet al te grote afstand beleef je het buitenleven met je kinderen. Bekijk de route hier.

 

Go East, go green (39,8-60,3 km)

Deze route neemt je mee door Boswachterij Austerlitz in het noordelijke deel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bij deze route heb je de keuze in afstand. Voor de lange afstand adviseren wij een e-bike. Bekijk de route hier.

 

Go East, go military (40,9 km)

Fietsen langs de duinen en over landingsbanen naar het Nationaal Militair Museum. Hier start je bij de TOP bij het Nationaal Militair Museum. Bekijk de route hier.

 

Go East, go explore the great outdoors! (58 km)

Een verrassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug. Het startpunt is TOP Bergse Bossen in Driebergen-Rijsenburg. Bekijk de route hier.

 

Verborgen parels & historische verhalen

Welke route je ook kiest, ze voeren je langs plekken die nog niet iedereen kent. En overal zijn er gidsen die je graag de verhalen vertellen. Te beginnen met het ‘grote verhaal’ het ontstaan van de Heuvelrug: de IJstijd zorgde ervoor dat er nu heuvels in het verder zo platte hart van Nederland te vinden zijn. Of filosofeer mee over de reis die de mysterieuze en gigantische zwerfstenen op het Zwerfsteneneiland in Maarn, nu een aardkundig monument, hebben afgelegd. Op alle 106 landgoederen en buitenplaatsen hoor, zie en ruik je de geschiedenis van de adellijke geslachten die samen met de gemeenschap de schitterende iconen van de Heuvelrug maakten tot wat ze nu zijn. Veel landgoederen zijn nog steeds in handen van deze families. Zij stellen ze open voor jou als bezoeker, je fietst dus letterlijk door hun achtertuin.

 

Dierenrijk

In de natuur van de Utrechtse Heuvelrug voelen allerlei zeldzame dieren zich thuis. Zoals de veldleeuwerik, de nachtzwaluw, de zandhagedis, kommavlinder en veldkrekel. Op deze bijzondere en andere diersoorten – en trouwens ook plantensoorten – zijn we zuinig. Kwetsbare natuur waar dieren leven en broeden, beschermen we daarom extra. Help mee door op de aangegeven fietspaden te blijven en je aan de aanwijzingen op de toegangsborden te houden.

 

Gelukkig valt er rondom die leefgebieden genoeg te genieten. Het dierenrijkdom van de Heuvelrug ontdekken, kan op vele plekken. Van de grote grazers op het Leersumse veld tot de Boswerf in Zeist met zijn bijenstal en ‘kleinebeestjestuin’. Of de schaapskooi Heidestein in Zeist. Elke zondag om 15.30 uur mogen de kleintjes de Drentse heideschapen helpen voeren. Met de seizoenen mee kun je hier in het voorjaar lammetjes aaien en in juni meemaken hoe de grazers van dit gebied worden geschoren. Een aanrader als je met kinderen fietst.

 

Ontdekkingstochten voor kinderen

Fietsen met kinderen kan uitdagend zijn. Als ze niet warmlopen voor de combinatie ‘fiets en natuur’, dan werkt het vooruitzicht van een onalledaagse ontdekkingstocht vaak wel. Ga met ze op zoek naar de geheimzinnige kluizenaarsgrot en het doolhof op Landgoed De Paltz in Soesterberg. Hier vlakbij is het Nationaal Militair Museum waar je in een minitank of rupsvoertuig mag crossen. Gaaf! Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn daarnaast diverse schuilkelders, munitiedepots en bunkers te vinden. Ontdek ze tijdens een wandeltocht over het park. Succes en een topvakantiedag verzekerd!

 

Gaat het al kriebelen? Pomp je fietsbanden op en ga op reis in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De ondernemers en terreineigenaren van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug verwelkomen je graag!

Bekijk de routes op fietsennaardeheuvelrug.nl