16 juli 2018

15 vrijwilligers worden Gastheer van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug


Op 14 juli rondden 15 vrijwilligers van diverse groene organisaties in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het programma IVN Gastheer van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug af. De vrijwilligers, meestal actief als gids, kregen een officieel certificaat als kersverse 'Gastheer of gastvrouw van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug'.

 

Tijdens drie dagen leerden de vrijwilligers over de natuur, het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Utrechtse Heuvelrug. De vrijwilligers (her)ontdekten het gebied met excursies door boswachters en natuurgidsen. Met als doel ze te inspireren om specifieke kennis in een de bredere context van de Utrechts Heuvelrug te plaatsen en dit verhaal te gaan delen met bezoekers aan het Nationaal Park. Ook werd er een kijkje in de andermans ‘keuken’ / bosgebied gedaan en werd er veel kennis en ervaring onderling uitgewisseld.

 

De 15 nieuwe gastheren/gastvrouwen zijn vrijwilligers die de regio Utrechtse Heuvelrug nog beter op de kaart willen zetten. Het zijn o.a. vrijwilligers van IVN, Utrechts Landschap en Natuurmonumenten die actief zijn als natuurgids of dat willen worden, actief zijn in promotieteams op de Heuvelrug etc.

 

Over Gastheer van het Landschap

Recreanten laten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker meewegen in de keuze voor hun verblijf. Tegenwoordig is er over gebieden steeds meer informatie beschikbaar door apps, routes en kaartjes. Maar het zijn juist de authentieke en unieke verhalen van mensen, de verborgen weetjes en de originele tips die zorgen dat de gast de natuur en het landschap echt beleeft. Met het programma Gastheer van het Landschap biedt IVN ondernemers en vrijwilligers de kans om in te spelen op de behoefte van de gast, mee te bouwen aan het imago van een gebied en te zorgen voor het belang van een mooi landschap voor toeristen en mensen uit de omgeving.

 

Gastheer van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht, KF Hein Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Zie voor meer informatie: gastheervanhetlandschap.nl.