11 september 2017

17 sept | Publieksdag Archeologie voor jong en oud


Op zondag 17 september 2017 organiseert bezoekerscentrum De Boswerf in samenwerking met de gemeente Zeist, Archeologen-vereniging AWN en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) de publieksdag Archeologie Zeist.


Centraal staat het Franse Kamp, het voormalig legerkamp van soldaten van Napoleon bij Austerlitz. In Austerliz zijn er plannen om een nieuwbouwwijk te realiseren. Mogelijk is er op deze plek omstreeks 1800-1810 het Napoleontisch legerkamp geweest met maar liefst 20.000 soldaten. Tijdens de publieksdag slaan soldaten van ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’ hun tentenkamp op bij De Boswerf en kunt u aanschuiven bij een historisch banket verzorgd door ‘Beleef de geschiedenis’.

 

De aanwezige soldaten van de re-enactment vereniging ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’, laten je met veel enthousiasme kennis maken met de gloriedagen van Napoleon. Bezoek het tentenkamp en zie waarom de doorgewinterde soldaten de grootste slagen hebben overleefd. Luister naar de bijzondere verhalen, leer de basis dril en maak mee wat er dagelijks bij komt kijken om een Napoleontische soldaat te zijn.
 

Historisch banket

Speciaal voor deze dag is het mogelijk om aan te schuiven bij een historisch banket in stijl. Historisch kokkin Gertie de Koeijer zorgt voor een 18e eeuwse lunch. Voor het menu en opgeven kunt u de website raadplegen. Inschrijven verplicht! Klik hier

 

Workshop 'Koken in de tijd van Napoleon'

Kinderen vanaf ca. zes jaar kunnen deelnemen aan de workshop ‘Koken in de tijd van Napoleon’. We gaan koekjes bakken in de leemoven.
 

Luisteren naar verhalen

Een uniek historisch verhaal over Napoleon, de franse tijd en Austerlitz. Ademloos luisteren naar meeslepende stemmen, met de ogen dicht wegdromen in een spannend avontuur en tussen de voordrachten door genieten van de prachtige natuur. Kom luisteren naar de beste verhalenverteller van ons land: Eric Borrias.
 

Alles over archeologie

Archeoloog Alexander van de Bunt van het Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN zijn aanwezig met een informatiestand. Zij beantwoorden vragen en kunnen uw eigen archeologische vondsten onderzoeken. De AWN houdt zich bezig met het opsporen van archeologische locaties. Daarnaast werken de AWN-archeologen mee aan opgravingen, het conserveren en documenteren van vondsten.

 

Een uitgebreid overzicht van de activiteiten tijdens de Archeologiedag vind je op de website van De Boswerf