22 maart 2016

Bijdrage StreekFonds geeft impuls aan MTB-netwerk in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De ontwikkeling van mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug heeft een flinke impuls gekregen door een bijdrage van € 10.000 uit het StreekFonds Utrechts Heuvelrug. Het project is inmiddels een groot succes! De MTB-routes in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug staan hoog in de landelijke route Top 10. Ze zijn divers, van hoge kwaliteit en worden druk bereden.

 

Het StreekFonds UtrechtseHeuvelrug (www.streekfondsuh.nl) steunt initiatieven die natuur en landschap op de heuvelrug beschermen, herstellen of verrijken. Aanleg van aantrekkelijke mountainbikeroutes op plaatsen waar ze mogelijk zijn, reguleert het gebruik van natuurgebieden en verkleint de overlast die ontstaat wanneer buiten de route wordt gereden.

 

Vanaf 2014 zijn er nieuwe routes aangelegd en bestaande routes verbeterd en verlengd. Ook zijn oude en nieuwe routes met elkaar verbonden. Aanleiding was dat op de Utrechtse Heuvelrug wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en andere recreanten soms hinder ondervonden van elkaar, omdat routes elkaar kruisten. Mountainbikers gaven aan dat de routes onvoldoende lengte hadden en op een aantal plaatsen van onvoldoende kwaliteit waren, waardoor buiten de routes werd gereden. Betere en langere routes moest dit in de toekomst voorkomen.

 

Het bedrijf Tracks & Trails ontwerpt de routes, begeleidt de projecten in het veld en de stuurt de aannemers aan. Enthousiaste vrijwilligers van de fietsverenigingen en een groep vaste gebruikers van de mountainbikeroutes steken de handen uit de mouwen om de projecten tot een succes te maken.

 

Begin 2015 is een vignet voor mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug ingevoerd, waarmee ook de gebruiker nu zelf een financiële bijdrage levert aan het routenetwerk in het Nationaal Park.