20 mei 2016

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug neemt afscheid van voorzitter Dick Wijte

Op dinsdag 17 mei jl. nam Dick Wijte afscheid als voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit gebeurde in Chalet Helenaheuvel, omgeven door het prachtige landschap van de Kaapse bossen en in de aanwezigheid van zijn familie en vele belangstellenden.

 

De aanwezigen genoten samen met Dick Wijte van een lezing van Prof.dr.ir. (Pieter) Verdonschot over de unieke fysisch geografische kenmerken van de Heuvelrug en de rol van water ten aanzien van natuur en cultuur(historie). Irma Bakkers van Het Utrechts Landschap zoomde vervolgens in op de bijzondere waterverhalen van de Heuvelrug en hoe je deze herkent in het landschap.

 

Dick Wijte trad begin 2005 aan als voorzitter en maakte in de 12 jaar die volgde roerige tijden mee: “Een beweging die alle kanten op vloog” aldus dagvoorzitter Joris Hogenboom. Dick Wijte zorgde ervoor dat het Nationaal Park een eenheid is gebleven én is uitgebreid van 6.000 naar 10.000 hectare. Daarnaast heeft hij als bestuurslid van het Samenwerkingsverband Nationale Parken bijgedragen aan de landelijke uitwisseling en samenwerking tussen de 20 Nationale Parken in Nederland.

 

Als dank voor al zijn inzet ontving Dick Wijte een kunstwerk, getiteld: “een vreemde vogel”. Dick Wijte liet bij de onthulling, de aanwezigen nog een keer smullen van zijn bijzondere interpretaties en “Bommeliaanse” (verwijzend naar de legendarische Oliver B. Bommel) taalgebruik, zoals alleen hij dat kan. Tot slot bedankte Dick Wijte iedereen voor de prettige samenwerking en vroeg hij de aanwezigen een wens voor de Heuvelrug op te schrijven in een miniatuur (dus duurzaam) receptieboek.