24 mei 2017

Nieuw recreatief startpunt op de Utrechtse Heuvelrug

fgfgf

 

Op woensdagmiddag 24 mei is het nieuwe Toeristisch Overstappunt (TOP) Amerongen geopend. Deze TOP vervangt de informatiezuil van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug die hier tot voor kort stond. Op deze plek staat nu de nieuwe zuil met informatie over fiets-, wandel en ruiterroutes en leuke bezoeklocaties in de omgeving.

 

Wethouder Henk Veldhuizen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verrichtte samen met directeur Saskia van Dockum van Stichting Het Utrechts Landschap en directeur Gerard van Santen van Gebiedscoöperatie O-gen de openingshandeling. Jan Willem van der Veen verhaalde namens het Tabaksteeltmuseum in Amerongen over de geschiedenis van de tabaksteelt in deze regio, hét product waarvoor Amerongen nog steeds bekend staat.

 

Directeur Saskia van Dockum van Stichting Het Utrechts Landschap toonde zich verheugd met het nieuwe toeristische overstappunt: “De TOP aan de Burgwal is een prachtige service aan bewoners en bezoekers van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Gelegen naast het informatiecentrum van Utrechts Landschap dat gevestigd is in een voormalige tabaksschuur is het een heerlijk startpunt voor fietsen en wandelen op de heuvelrug en langs de rivier.”

 

TOP Amerongen is te herkennen aan een zuil met informatie en beschreven fiets- en wandelroutes die recreanten de mooiste plekken van de Utrechtse Heuvelrug laten zien, bijvoorbeeld Amerongse pareltjes als Kasteel Amerongen, Molen Maallust en het Tabaksteeltmuseum of de bijzondere natuur van de Amerongse Bovenpolder en de Amerongse Berg. Wethouder Veldhuizen: “Wat een verrijking op het bestaande routenetwerk en wat fijn dat bezoekers op deze manier worden geleid naar de mooie plekjes in onze gemeente”. De TOP is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Utrecht, Gebiedscoöperatie O-gen, gemeente Utrechtse Heuvelrug en Stichting Het Utrechts Landschap.

 

Toeristische Overstappunten in Utrecht-Oost

Met de opening van TOP Amerongen wordt het netwerk van TOP’s in Utrecht-Oost verder uitgebreid. De provincie Utrecht en Gebiedscoöperatie O-gen werken samen aan de uitbreiding van dit netwerk voor recreanten in de Vallei, Heuvelrug en Kromme Rijnstreek. Voor meer informatie over de TOP’s kunt u onder andere terecht op www.opdeheuvelrug.nl/plan-je-bezoek/praktische-informatie/top.

 

Op de foto (van links naar rechts):

Henk Veldhuizen (wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug), Gerard van Santen (directeur gebiedscoöperatie O-gen), Saskia van Dockum (directeur Utrechts Landschap)