16 augustus 2017

Opnames Vroege Vogels op Park Vliegbasis Soesterberg


Park Vliegbasis Soesterberg is een van de bijzonderste natuurgebieden van Nederland. Dat vindt Vroege Vogels van de VARA ook. Vorige week kwamen ze twee dagen opnemen op de voormalige vliegbasis voor hun zomeraflevering van 29 augustus.

 

Het was geen toeval dat Vroege Vogels maar liefst twee dagen kwam filmen op de voormalige vliegbasis. Met ruim 375 hectare aaneengesloten natuurgebied vormt dit het hart van de Utrechtse Heuvelrug. Dankzij de ecologische verbindingen is het een onmisbare schakel in de natuur van de provincie Utrecht. Deze onschatbare waarde is goed terug te zien in deze tijd van het jaar. Kommavlinders, zandhagedissen, dassen, veldleeuweriken, de grauwe klauwier, blauwvleugelsprinkhanen en talloze spinnendoders hebben er hun woonplek tijdens de zomer.

 

Vroege Vogels tv heeft flink uitgepakt om daarvan zoveel mogelijk met de camera vast te leggen. Hun camerateam bleef twee dagen in het natuurgebied om de unieke identiteit van Park Vliegbasis Soesterberg te ervaren. Overdag werd er gezocht naar spinnendoders of kommavlinders. In de avond was er de zoektocht naar reeën tijdens de bronst. 's Ochtends was er de stilte en wachten op de das. Boswachter Martijn Bergen hielp daarbij en liet zien waarom natuurbeheer zo belangrijk is om deze waardevolle natuur te beschermen.

 

Op dinsdagavond 29 augustus wordt de aflevering uitgezonden op NPO2 waarbij er ruim 20 minuten gespendeerd wordt aan dit bijzondere en vooral ook belangrijke natuurgebied.

 

Bekijk de uitzending

 

Bron: Utrechts Landschap