Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werken de eigenaren van natuurterreinen, provincie Utrecht en gemeenten op en rond de Utrechtse Heuvelrug samen met andere organisaties en gebiedspartijen aan de bescherming en ontwikkeling van natuur, landschap en erfgoed.

De Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de motor van het Nationaal Park. Doel van de stichting is de krachten van de samenwerking te bundelen en zo te zorgen voor een gezonde toekomst voor natuur, landschap en erfgoed op en rond de Utrechtse Heuvelrug. De stichting neemt geen taken over van partijen in het gebied, maar is actief op terreinen die individuele partijen overstijgen.

De stichting is een werkorganisatie die partijen bij elkaar brengt, projecten aanjaagt, lobby voert, kennis deelt en actief zoekt naar kansen om projecten te realiseren. Bovendien bewaakt de stichting de voortgang van de projecten uit het Beleidsplan, de Samenwerkingsagenda 2019-2020. en zetten we ons in voor het verkrijgen van financiering voor projecten in het gebied.

 

Jaarplan

In 2018 is het samenwerkingsverband stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug opgericht om de unieke natuur, het landschap en het erfgoed van de Utrechtse Heuvelrug te behouden, te beschermen en verder te ontwikkelen. Binnen het samenwerkingsverband werken de eigenaren van natuurterreinen, provincie Utrecht en gemeenten op en rond de Utrechtse Heuvelrug samen met andere organisaties en gebiedspartijen aan een gezamenlijk doel. Samen zorgen we ervoor dat de Heuvelrug er in 2030 nog mooier en beter bij ligt dan nu. Daarmee bedoelen wij dat de natuur rijker en meer divers is dan nu en dat het kostbare culturele erfgoed in goede staat is. Hoe we hier in 2023 mee aan de slag gaan, leest u in dit jaarplan.

De verschillende gebiedspartijen onderschrijven de ambities en projecten voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en geven daar via de Stichting NPUH (hierna: de Stichting) uitvoering aan. De Stichting richt zich onder andere op het initiëren en faciliteren van processen van projecten, waarbij een gebiedsgerichte aanpak op de Utrechtse Heuvelrug centraal staat. De Stichting is hierdoor een middel waarmee, via samenwerking tussen de verschillende partijen, gebiedsbrede impact bereikt kan worden. Dat doet de Stichting met behoud van de kracht, zeggenschap en identiteit van de bestaande partners in het gebied.

Speerpunten

We geven richting en invulling aan het jaarplan voor 2023 vanuit de projecten en activiteiten beschreven in de conceptsamenwerkingsagenda Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 2023-2028. Daarnaast wordt er ook richting en invulling gehaald uit het meerjarige ‘Tijdelijke ondersteuning Nationale Parken’ programma (gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de meerjarige exploitatiesubsidie (verleend door de Provincie Utrecht).

Aan onderstaande speerpunten werkt de Stichting in 2023:

  • Natuur, landschap en (cultureel) erfgoed beschermen, beheren en ontwikkelen
  • Gebiedsidentiteit waarborgen, beschermen en uitdragen
  • Gebiedsbrede samenwerking faciliteren
  • Duurzame natuurgerichte recreatie en mobiliteit
  • Onderzoek en kennisdeling faciliteren
  • Financiële duurzaamheid versterken

Meer informatie

Download hier ons het Jaarplan 2023.