Zusterparken:
samen zijn we een groot park

Home   ›   Over NPUH   ›   Projecten   ›   Zusterparken

Zusterparken komen in actie

Groen om je heen wordt steeds belangrijker. Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen. Dat geldt zowel voor groen dichtbij huis als voor groen verder weg. Het lijkt alsof groen onder druk staat. De steden worden steeds drukker; vanwege de groei van het aantal inwoners, en de komst van meer gebouwen. Ons Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug wordt mede daardoor steeds populairder. Daarom is het belangrijk dat er initiatiefnemers zijn die zich inzetten voor meer groen.

 

Het zusterparken initiatief

In de steden werkt een groeiende groep stadmakers, pioniers, buurtgemeenschappen, ondernemers-community’s en professionals aan duurzame groene plekken. Deze kunnen allerlei vormen aannemen: plekken met ademruimte en rust of juist plekken waar creativiteit en innovaties centraal staan. De initiatiefnemers noemen we ook wel ‘buurtvergroeners’: zij vragen aandacht voor behoud en waardering van groen in gebiedsontwikkelingen en doen dit soms met, en soms zonder, hulp van overheden.


Uit oogpunt van robuuste, aaneengesloten natuur en spreiding van bezoekers ziet Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug graag meer natuur in de haar omringende steden en dorpen. Het Nationaal Park verwelkomt graag nieuwe groene ambassadeurs; zo creëren we meer draagvlak voor natuur en brengen de maatschappelijke en economische waarde van groen beter voor het voetlicht. Daarom bundelt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de krachten met buurtvergroeners. Samen richten zij Zusterparken op. Zo ontstaan groene verbindingen tussen steden en het Nationaal Park. Net zolang tot er één groot park is ontstaan.

Zusterpark #1 Rotsoord
Zusterpark #1 Rotsoord
Over RotsoordDe community van (buurt)bewoners en ondernemers op Rotsoord maakt zich hard voor vergroening van dit geliefde stukje Utrecht-Zuid.
Zusterpark #2 Hof van Cartesius
Zusterpark #2 Hof van Cartesius
Over Hof van CartesiusHet Hof van Cartesius is een proeftuin georganiseerd door creatieve ondernemers waar men werkt volgens circulaire principes.

Zusterparken Zaaien

De twee Zusterparken (Rotsoord en Hof van Cartesius) van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hebben de handen ineengeslagen en een volgende stap gezet in de vergroening van hun leefomgeving. Met het initiatief ‘Zusterparken Zaaien’ vergroenen en verbloemen ze de Zusterparken en creëren zij een voedselbank voor Bijen. In samenwerking met het platform The Pollinators werden er in de maand april gratis zakjes bloemzaad uitgedeeld. Buurtbewoners werden opgeroepen om op 22 april tijdens Nationale Zaaidag deze zaden de poten in eigen tuin of balkon en te strooien in de omgeving. Zo ontstaan er voedselrijke plekken voor bijen en hommels.

Lees meer over het initiatief