Home   ›   Zien   ›   Erfgoed

Erfgoed Gezocht

Doe mee met een digitale zoektocht naar grafheuvels op de Heuvelrug, waarvoor op 6 april a.s. het digitale startschot wordt gegeven.

 

Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige archeologische project op basis van Citizen Science. Hierbij sporen vrijwilligers vanachter hun computer naar (vaak nog) onbekend erfgoed. Dit doen zij met behulp van digitale hoogtekaarten. Op de Veluwe heeft het project vorig jaar een ware schat aan nieuwe gegevens opgeleverd: nieuwe grafheuvels, karresporen, middeleeuwse wallensystemen, celtic fields (prehistorische akkersystemen) en meer. De Universiteit van Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht geven nu een vervolg aan dit project op de Utrechtse Heuvelrug. Dat doen zij in opdracht van de Provincie Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

 

Hoe werkt Citizen Science?

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een uniek gebied in de regio van ongeveer 10.000 ha. Het gebied is veel te groot om alleen door professionele archeologen onderzocht te worden. Daarom wordt bewoners van de Heuvelrug gevraagd om vanuit huis mee te speuren. Op de website Erfgoed Gezocht staan (vanaf 6 april 2020) digitale hoogtekaarten waarop vrijwilligers sporen uit het verleden kunnen markeren.

 

Wie kunnen deelnemen?

Iedereen met een computer en internet kan deelnemen. Deelnemers krijgen vooraf een korte uitleg, en gaan vervolgens aan de slag met de eerste digitale speurfase. Burgers zijn in dit citizen science project dus onmisbaar als nieuwe wetenschappers. Elke kaart wordt door minimaal 30 mensen onderzocht, wat zorgt voor een betrouwbare steekproef.

 

Veldexpeditie

In fase twee zullen de digitaal ontdekte resten ook in het veld gecontroleerd moeten worden. Daarvoor worden later in het jaar een aantal veldexpedities georganiseerd. Het veldwerk vindt plaats in kleine groepjes en altijd onder begeleiding van een professionele archeoloog.

 

Aanmelden of meer informatie?

Wilt u meer weten over het project of meespeuren naar archeologisch erfgoed meldt u dan aan via de website: www.erfgoedgezocht.nl

 

Eva Kaptijn, Projectleider Erfgoed Gezocht – Landschap Erfgoed Utrecht

Emailadres: e.kaptijn@landschaperfgoedutrecht.nl