Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

Het afgelopen jaar hebben ruim 150 cursisten hun Heuvelrugtuin-certificaat in ontvangst mogen nemen na het volgen van de online cursus begeleid door vrijwillige Heuvelrugtuin-coaches. Bedankt iedereen voor jullie deelname en enthousiasme! Inschrijven voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk.

 

De Heuvelrugtuin van cursist Lucienne van der Peet

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is ontwikkeld voor de beginnende natuurlijke tuinier op de Utrechtse Heuvelrug. Je krijgt een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. Verder krijg je uiteraard allerlei handige tips mee om zelf mee aan de slag te gaan. Want zelf ervaren is toch echt de beste én leukste manier om tuinieren in de (steeds groenere) vingers te krijgen. Zo leer je bijvoorbeeld die planten uitzoeken die het in jouw tuin extra goed zullen doen en weet je straks hoe je het nuttige insecten naar hun zin maakt. Aan het eind van de cursus staat niets jou meer in de weg om van jouw tuin een heerlijke Heuvelrugtuin te maken!

De Heuvelrugtuin van cursist Matthijs Hofman

Waarom een Heuvelrugtuin?

Een groene, gezonde en prettige tuin die past in de unieke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, dat is een Heuvelrugtuin. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nodigt inwoners van de Heuvelruggemeenten (Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist) uit om van hun eigen tuin een Heuvelrugtuin te maken. Zo zorgen we namelijk samen voor een betere leefomgeving voor nu en later. Tegelijkertijd beschermen en versterken we de prachtige natuur die het gebied rijk is.

Wat mag je van de cursus verwachten?

 • Een op afstand begeleide cursus van 5 weken, bestaande uit twee live online bijeenkomsten via Zoom en het zelfstandig doorlopen van 5 online e-learning modules.
 • Persoonlijke begeleiding en feedback van een bevlogen en ervaren docent en van je mede-cursisten via een besloten online groep.
 • Je doet basale kennis op van de belangrijkste principes achter natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. De cursusinhoud is op beginnersniveau en dus is er geen voorkennis vereist.
 • Je sluit de cursus af met een (digitale) map vol inzichten over eigen tuin, de nodige contacten die je om hulp of advies kunt vragen, een berg tips en handigheden en natuurlijk je persoonlijke goede voornemens voor in jouw Heuvelrugtuin.
 • Als de omstandigheden het toestaan, nodigen we graag groepjes cursisten uit voor een gezellige terugkombijeenkomst met speciale rondleiding door een openbare Heuvelrugtuin in het voorjaar van 2021.

Wat breng je mee als cursist?

Dankzij de bijdragen van gemeenten kunnen we de cursus gratis aanbieden aan inwoners van Woudenberg, Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Zeist. Er is een beperkt aantal plekken om de cursus te volgen. In ruil verwachten we dat je als cursist gemotiveerd bent en actief meedoet aan alle bijeenkomsten en opdrachten (online, in je tuin of bij jou in de buurt).

 • Je bent aanwezig tijdens online start- en slotbijeenkomst via Zoom. Ben je één van die momenten toch echt verhinderd, overleg dan met je docent.
 • Je neemt op eigen gelegenheid de tijd om elke week zelfstandig één e-learning module door te nemen, de bijbehorende opdrachten uit te voeren en hierover terug te koppelen (ca. 1 uur).
 • Je hebt zelf de apparatuur (pc of laptop, camera, microfoon, redelijk stabiele internetverbinding) om mee te doen met de online bijeenkomsten via Zoom, de e-learning modules en de besloten online groep.
 • Je wil aanpassingen doen in jouw tuin of de manier waarop je die onderhoudt om hem meer natuurlijk en/of gebiedseigen te maken.
 • Je brengt het geleerde waar mogelijk in praktijk in je eigen tuin (of in de plannen die je daarvoor maakt).
 • Je staat open voor het delen van ideeën en ervaringen met de docent en je mede-cursisten.