Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

Samen natuurlijk en gebiedseigen leren tuinieren; Tover jouw tuin om tot een Heuvelrugtuin aan de hand van 5 online modules. Wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe ook jij daar mee kunt beginnen in eigen tuin? Dan is deze cursus daarvoor een mooie kans dichtbij huis en samen met mensen uit de buurt.

De Heuvelrugtuin van cursist Lucienne van der Peet

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is ontwikkeld voor de beginnende natuurlijke tuinier op de Utrechtse Heuvelrug. Je krijgt een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. Verder krijg je uiteraard allerlei handige tips mee om zelf mee aan de slag te gaan. Want zelf ervaren is toch echt de beste én leukste manier om tuinieren in de (steeds groenere) vingers te krijgen. Zo leer je bijvoorbeeld die planten uitzoeken die het in jouw tuin extra goed zullen doen en weet je straks hoe je het nuttige insecten naar hun zin maakt. Aan het eind van de cursus staat niets jou meer in de weg om van jouw tuin een heerlijke Heuvelrugtuin te maken!

De Heuvelrugtuin van cursist Matthijs Hofman

Waarom een Heuvelrugtuin?

Een groene, gezonde en prettige tuin die past in de unieke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, dat is een Heuvelrugtuin. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nodigt inwoners van de Heuvelruggemeenten (Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist) uit om van hun eigen tuin een Heuvelrugtuin te maken. Zo zorgen we namelijk samen voor een betere leefomgeving voor nu en later. Tegelijkertijd beschermen en versterken we de prachtige natuur die het gebied rijk is.

Wat mag je van de cursus verwachten?

 • Een op afstand begeleide cursus van 5 weken, bestaande uit twee live online bijeenkomsten via Zoom en het zelfstandig doorlopen van 5 online e-learning modules.
 • Persoonlijke begeleiding en feedback van een bevlogen en ervaren docent en van je mede-cursisten via een besloten online groep.
 • Je doet basale kennis op van de belangrijkste principes achter natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. De cursusinhoud is op beginnersniveau en dus is er geen voorkennis vereist.
 • Je sluit de cursus af met een (digitale) map vol inzichten over eigen tuin, de nodige contacten die je om hulp of advies kunt vragen, een berg tips en handigheden en natuurlijk je persoonlijke goede voornemens voor in jouw Heuvelrugtuin.
 • Als de omstandigheden het toestaan, nodigen we graag groepjes cursisten uit voor een gezellige terugkombijeenkomst met speciale rondleiding door een openbare Heuvelrugtuin in het voorjaar van 2021.

Wat breng je mee als cursist?

Dankzij de bijdragen van gemeenten kunnen we de cursus gratis aanbieden aan inwoners van Woudenberg, Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Zeist. Er is een beperkt aantal plekken om de cursus te volgen. In ruil verwachten we dat je als cursist gemotiveerd bent en actief meedoet aan alle bijeenkomsten en opdrachten (online, in je tuin of bij jou in de buurt).

 • Je bent aanwezig tijdens online start- en slotbijeenkomst via Zoom. Ben je één van die momenten toch echt verhinderd, overleg dan met je docent.
 • Je neemt op eigen gelegenheid de tijd om elke week zelfstandig één e-learning module door te nemen, de bijbehorende opdrachten uit te voeren en hierover terug te koppelen (ca. 1 uur).
 • Je hebt zelf de apparatuur (pc of laptop, camera, microfoon, redelijk stabiele internetverbinding) om mee te doen met de online bijeenkomsten via Zoom, de e-learning modules en de besloten online groep.
 • Je wil aanpassingen doen in jouw tuin of de manier waarop je die onderhoudt om hem meer natuurlijk en/of gebiedseigen te maken.
 • Je brengt het geleerde waar mogelijk in praktijk in je eigen tuin (of in de plannen die je daarvoor maakt).
 • Je staat open voor het delen van ideeën en ervaringen met de docent en je mede-cursisten.

Iets voor jou? Schrijf je in!

Zie je de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ helemaal zitten? Geef dan je interesse aan via het aanmeldformulier. Je krijgt naar aanleiding van het formulier per e-mail bericht over jouw plaatsing. Voor vragen kan je terecht bij Judith Algra via j.algra@ivn.nl.

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ voor inwoners van Maarn en Maarsbergen

Woon je in Maarn of Maarsbergen en wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt? En hoe je daar mee kunt beginnen in je eigen tuin? Wil jij je laten inspireren door medecursisten uit Maarn en Maarsbergen? Inwoners van Maarn en Maarsbergen krijgen uniek aanbod van MMNatuurlijk en het project ‘Jouw Heuvelrugtuin’ om mee te doen aan de cursus “Jouw Heuvelrugtuin”. De cursus wordt begeleid door een coach Heuvelrugtuinen uit Maarn/Maarsbergen. Meer informatie