Voorbeeldtuinen

Een Heuvelrugtuin is een klein stukje Nationaal Park. Deze tuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving. In de deelnemende gemeenten van het project Heuvelrugtuinen, worden voorbeeldtuinen aangelegd. Deze voorbeeldtuinen zijn toegankelijk voor publiek en stimuleren en inspireren bewoners om van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Voorbeeldtuinen zijn over het algemeen geen nieuw aan te leggen tuinen, maar plekken in de openbare ruimte die zich lenen voor vergroening of herinrichting. We sluiten daarbij zo veel mogelijk aan bij bestaande initiatieven van gemeenten, instellingen of bedrijven. Voorbeelden zijn een natuurlijke tuin bij een culturele instelling of de herinrichting van een gemeentelijk plantsoen of groenstrook.

Omdat we aanhaken bij bestaande projecten zijn we afhankelijk van de aanpak die initiatiefnemers van een voorbeeldtuin kiezen. We stellen daarom een aantal uitgangspunten voor die bijdragen aan het succes van de voorbeeldtuin:

  • De realisatie van de voorbeeldtuin gebeurt in samenwerking met verschillende partijen. Denk aan gemeente, woningcorporaties, scholen, lokale verenigingen en bewonersgroepen.
  • De tuin wordt aangelegd op een plek die goed toegankelijk is voor het publiek.
  • Minimaal 50% van de beplanting in de voorbeeldtuin bestaat uit inheemse soorten. Natuurlijk is er ook ruimte om bestaande beplanting te behouden. Zo wordt goed groen, niet onnodig verwijderd.
  • De voorbeeldtuin is een plek die bewoners inspireert en stimuleert. Waar mogelijk is het een plek voor ontmoeting, uitwisseling en participatie.

Samen maken we het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nog een stukje groter en groener!

Handboek Voorbeeldtuinen

In dit handboek lees je hoe jouw organisatie een Heuvelrug voorbeeldtuin kan realiseren. En daarmee als voorbeeld kan dienen voor particulieren om met hun privé-tuinen waarde te creëren voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH).

Download hier het handboek (pdf).

 

Scrol verder voor meer voorbeelden en informatie over de voorbeeldtuinen.

Voorbeeldtuin Beauforthuis

Voorbeeldtuin Beauforthuis

De eerste voorbeeldtuin was die bij het Beauforthuis Austerlitz (bij Zeist). In de tuin is een enthousiaste groep hard bezig geweest met de aanleg van een ‘Heuvelrugtuin’: een natuurlijk ingerichte tuin, veel streekeigen planten en zonder gebruik van gif. Samen met IVN-vrijwilliger Michel van Delft, Alies van den Berg (NMU) en directeur Nationaal Park Janine Caalders werd op 23 april 2020 het startsein gegeven voor het project Heuvelrugtuinen door het openen van deze eerste voorbeeldtuin. Heb je vragen over deze tuin? Neem dan contact op via info@beauforthuis.nl. Meer weten? Lees het nieuwsbericht.

Voorbeeldtuin Maarn

In het hart van Maarn, verscholen tussen het groen en vlak naast de openbare basisschool de Meent, ligt de Dorpsmoestuin Maarn-Maarsbergen. De vrijwilligers hebben hier een voorbeeld Heuvelrugtuin gemaakt voor bewoners. Lees verder.

Voorbeeldtuin bij Groene Inval Baarn

Voorbeeldtuin bij Groene Inval Baarn

Kylie Verkaart, beheerder van de Groene Inval: “Met wat kleine aanpassingen is de tuin van de Groene Inval omgetoverd tot een echte Heuvelrugtuin. Het werk is verricht door vrijwilligers die in de buurt van het Natuur en milieu centrum wonen. Iedereen heeft iets gedaan: de een nam planten mee, de ander heeft zich bezig gehouden met het maken van een takkenril of een bijenhotel. We hopen inwoners van de gemeente Baarn te inspireren om met hun eigen Heuvelrugtuin aan de slag te gaan. Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen.” Lees meer in het nieuwsbericht.

Voorbeeldtuin Rhenen

In Rhenen zijn graafmachines en tuinlieden druk aan het werk in het parkje naast de Gedachteniskerk aan de Herenstraat. Een rijtje stoepranden toont de toekomstige contouren van een pad door het parkje. Over enige tijd ligt hier ook hier een voorbeeldtuin, zoals te lezen is in een mooi stuk in De Gelderlander.

Voorbeeldtuin bij IVN gebouw afdeling Veenendaal-Rhenen

“Samen met de schoolgidsen hebben we een lijst met wensen en ideeën opgesteld,” vertelt Hanneke Bekker van IVN. “Daarop staan educatieve elementen, zoals zintuigbakken met reuk-, proef- en voelplanten en een blote-voetenpad, maar ook de wens om er een Heuvelrugvoorbeeldtuin van te maken. We hebben een hovenier in Veenendaal gevraagd om op basis hiervan een ontwerp te maken voor de nieuwe tuin. We kijken daar reikhalzend naar uit!”

Voorbeeldtuin bij PGGM in Zeist

PGGM heeft nu ‘een stukje Nationaal Park’ in eigen tuin, namelijk een Heuvelrug Voorbeeldtuin bij het hoofdkantoor van PGGM in Zeist. Naast heel veel verschillende inheemse planten zijn er een insectenhotel, vogelnestkasten en een broeihoop. Verschillende vogels vinden hier een plekje om hun nest te bouwen in de holtes, kieren en scheuren van de oudere bomen. De insectenhotels worden bezocht door metselbijen, mieren, kevers, vliegen, vlinders, wespen en lieveheersbeestjes. De ‘broeihoop’, het opgestapelde dode hout en snoeiafval, biedt een welkome verstopplek voor bosmuisjes en egels. Het park is daarmee een plek vol inspiratie om van je eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin de Eekhoeve

Voorbeeldtuin de Eekhoeve in Veenendaal

Ook bij zorgboerderij de Eekhoeve in Veenendaal start deze maand de ontwikkeling van een voorbeeldtuin. Er komt een vijver (paddenpoel), inheemse vaste planten, heesters en bomen en een groot insectenhotel. Ze zijn al begonnen met het uitzetten van de tuin.. Lees verder.

Heuvelrugtuin ter Braaklaan Zeist

Heuvelrugtuin ter Braaklaan Zeist

Op 14 april 2021 opende wethouder Wouter Catsburg, de derde Heuvelrugvoorbeeldtuin aan de Ter Braaklaan in Zeist. Dit deed hij door –samen met een vrijwilliger uit de buurt – het Heuvelrugtuinenbordje in de grond te slaan. Een Heuvelrugtuin past goed in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar Zeist middenin ligt. Door op verschillende plekken voorbeeldtuinen aan te leggen wil de gemeente inwoners inspireren om zelf aan de slag te gaan in hun eigen (achter)tuin. Meer weten? Lees het nieuwsartikel.

Dorpsakker De Parel in Amerongen

Dorpsakker De Parel in Amerongen

Naast de kruiden- en groentebedden die de vrijwilligers van Dorpsakker De Parel al jaren met veel liefde verzorgen, prijkt ook een prachtige border vol bessenstruiken. De nieuwste aanwinst daar is een aantal vaste kruidige planten, die van origine bijzonder goed passen in het gebied. Met die toevoeging kan De Parel zich sinds kort een openbare Heuvelrugtuin noemen. Bezoekers en voorbijgangers komen er kijken en doen ideeën op over hoe zij thuis ook kunnen Heuvelrug-tuinieren. Meer weten? Lees het nieuwsartikel.