Paardrijden en mennen in de natuur

Voor ruiters en menners biedt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vele kilometers aan gemarkeerde paardenpaden. Tijdens het paardrijden of mennen leiden de paden je langs afwisselende landschappen: bossen en vennen, heide en open vlaktes. De landschappen van de Utrechtse Heuvelrug blijven verrassen, juist ook te paard.

Te paard je weg vinden

Je hoeft je geen zorgen te maken dat jij en je paard verdwalen, want met behulp van de aanwezige knooppuntpaaltjes kun je je goed oriënteren in het bos. Op iedere kruising van paardenpaden staat een knooppuntpaaltje met een nummer. Deze nummers en de bijbehorende paden vind je terug op de twee kaarten Knooppuntenroutes Paardenpaden. De Knooppuntenkaart Zuid is uit 2012, hierop staan de paden vanaf Rhenen tot aan de A12, Driebergen. De Knooppuntenkaart Midden & Noord is uit 2016, hierop staan de paden vanaf Doorn tot aan Naarden. Voor zowel paardrijden als mennen zijn beide kaarten geschikt en zijn onder andere verkrijgbaar via Stichting Hippisch Toerisme Nederland. Meer informatie vind je op paardrijdeninutrecht.nl. 

Toegankelijkheid van het terrein

Zoals je van de Utrechtse Heuvelrug mag verwachten, kan het terrein heuvelachtig zijn. Houd daar dus rekening mee wanneer je met paard(en) het gebied betreedt. Alle paden zijn toegankelijk voor ruiters. Menners raden we aan om van tevoren informatie op te zoeken over de toegankelijkheid van de paardenpaden. Deze informatie vind je terug op de knooppuntenkaarten. 

Wil je meer informatie over paardrijden en mennen op de Utrechtse Heuvelrug? Kijk dan op de website paardrijdeninutrecht.nl. Hier vind je onder andere routeplanners, tips voor plekken om te pauzeren of te overnachten met je paard en prachtige sfeerbeelden van alles wat het Nationaal Park aan ruiters en menners te bieden heeft. 

Gebruikersbijdragen ruiters en menners op de Utrechtse Heuvelrug

Je denkt er waarschijnlijk nooit bij na, maar de ruiter- en menpaden in het Nationaal Park lopen over en door de terreinen van verschillende eigenaren. Lange tijd konden zij aanleg, onderhoud en beheer van het netwerk uit eigen middelen bekostigen. Maar door bezuinigingen in het natuurbeheer wegen de kosten steeds zwaarder voor de terreineigenaren. Daarom werken terreineigenaren samen met vertegenwoordigers van ruiters en menners aan een systeem van gebruikersbijdragen. Lees het nieuwsbericht Intentieovereenkomst nieuw ruitervignet Utrechtse Heuvelrug getekend (dd december 2020).

Overigens is er nu ook al een aantal gebieden op de Utrechtse Heuvelrug waar de gebruikers een bijdrage aan de ruiter- en menpaden leveren door het kopen van een penning of vignet. Dit zijn: Goois Natuurreservaat, gemeente Soest, Landgoed Den Treek-Henschoten, Landgoed Pijnenburg (Lage Vuursche) en Beerschoten/Panbos (van Utrechts Landschap). Voor de gebruikers van deze gebieden is een bijdrage dus al een bekend fenomeen. 

Gebruikersonderzoek paardenpaden Utrechtse Heuvelrug

In het najaar van 2019 heeft Bureau Staalicus in opdracht van het NPUH een gebruikersonderzoek uitgevoerd onder ruiters en menners op de hele Utrechtse Heuvelrug, van het Goois Natuurreservaat tot de bossen bij Rhenen. Ruim 1000 mensen hebben de online enquête ingevuld. Daarmee hebben we een goed beeld gekregen van de samenstelling en grootte van de groep gebruikers, de gebieden waar ze paardrijden of mennen en de frequentie waarmee ze naar buiten gaan. Bekijk hier de factsheet (pdf). 

Ontdek de natuur van de Utrechtse Heuvelrug te paard.

Kijk op paardrijdeninutrecht.nl