Staat jouw school in de buurt van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en komen jullie graag een keer op bezoek? Ga dan mee op reis met HeuvelrugWijs!

Met HeuvelrugWijs ga je met jouw leerlingen uit groep 5 en 6 op stap door het golvende landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Twee HeuvelrugWijzers nemen jouw klas mee op pad in het unieke gebied. Het duo laat jullie de bijzondere geschiedenis achter het landschap zien met leerzame verhalen, spellen en leuke doe-opdrachten. Hoor samen met de HeuvelrugWijzers de gletsjers uit de ijstijd door het land bulderen, waan je in de oerbossen tussen jagers en verzamelaars en proef het zuiverste bronwater uit de bodem. Samen beleven jullie hoe de mens tot op de dag van vandaag verbonden is met het gebied.

Meld je aan

Wie zijn de HeuvelrugWijzers?

HeuvelrugWijzers zijn enthousiaste vrijwilligers die dol zijn op de Utrechtse Heuvelrug en je er van alles bijzonders over kunnen vertellen. Ze zijn ervaren in natuureducatie en hebben een training tot HeuvelrugWijzer gevolgd om jouw klas goed in hun verhalen mee te kunnen nemen. Het liefst laten ze leerlingen vooral zelf veel ontdekken en ervaren. Daar leer je immers vaak het meest van!
Alle HeuvelrugWijzers zijn in het bezit van een geldige VOG.

In 2024 trainen we weer nieuwe HeuvelrugWijzers. De trainingsdata maken we later nog bekend. Wil je op de hoogte blijven over nieuwe trainingen en de mogelijkheid om als HeuvelrugWijzers aan de slag te gaan? Stuur dan een mailtje aan Judith Algra (j.algra@ivn.nl)

Goed om te weten:

  • We beginnen en eindigen op één van de startlocaties in het Nationaal Park – toiletten en parkeerplaatsen zijn in de buurt.
  • De HeuvelrugWijzers verzorgen het programma – er zijn geen hulpouders nodig (alleen voor evt. halen en brengen). De leerkracht blijft uiteraard wel het hele bezoek bij de klas.
  • De HeuvelrugWijzers denken met je mee – geef als leerkracht zelf aan wanneer je mee op pad zou willen gaan. In overleg met de beschikbare HeuvelrugWijzers maak je jouw bezoek onvergetelijk.
  • Neem zelf lunch/tussendoortjes mee – en geniet in de buitenlucht samen van de pauze en het uitzicht.
  • Een dagdeel in de buitenlucht – de HeuvelrugWijzers nemen jouw klas een paar uur mee op pad.
  • Je bezoek is gratis – scholen in en rond het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kunnen kosteloos mee op reis.
  • Eigen vervoer – regel zelf dat jullie te voet, op de fiets of met auto’s op locatie komen.
  • Komen jullie met één klas? Op een aantal van onze locaties is het alleen mogelijk om één klas tegelijk te komen. Komen jullie toch liever met meerdere klassen op dezelfde dag? Geef dan meerdere voorkeurslocaties op in het aanmeldformulier en zet het duidelijk in het veld voor opmerkingen. Dan overleggen we de mogelijkheden.

Startlocaties

We verwelkomen jouw klas graag vanuit één van onze startlocaties.

Zo kun je vanuit Bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist het Zeisterbos in trekken. Om de hoek van deze startlocatie is de parkeerplaats te vinden. Tijdens de excursie blijven we dicht in buurt van de startlocatie.

Ook op Landgoed De Paltz in Soest kunnen jullie terecht voor een HeuvelrugWijs bezoek. We zijn te gast bij Utrechts Landschap en het Herman van Veen Arts Center en ontdekken daar een vallei, bomenlanen en een heus doolhof. Parkeren mag bij de buren, het Nationaal Militair Museum. Daar in de buurt halen de HeuvelrugWijzers jullie op.

Het Baarnse Bos is te bezoeken vanaf de parkeerplaats van Eethuys-Café De Generaal, vlak naast NS-station Baarn. Er is daar voldoende parkeergelegenheid voor fietsen of auto’s van ouders en pal achter het eetcafé lopen we met de klas zo de bossen in.

Het aantal startlocaties breidt in de toekomst uit naar meerdere plekken verspreid over het Nationaal Park. Zo willen we HeuvelrugWijs voor alle scholen in en rondom het gebied goed bereikbaar maken.

Zeisterbos / Bezoekerscentrum De Boswerf

De Boswerf is het beste per fiets bereikbaar. Je kunt je fiets parkeren op ons eigen terrein in het Zeisterbos. De Boswerf en het Zeisterbos zijn autovrij. Mocht je toch met de auto komen, dan is er parkeergelegenheid aan de Prins Bernhardlaan/hoek Woudenbergseweg op het parkeerterreintje van het Utrechts Landschap naast de hertenkamp (vanaf daar 7 min lopen/550m naar De Boswerf).

Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist

Landgoed De Paltz / Herman van Veen Arts Center

Het HeuvelrugWijs bezoek op Landgoed De Paltz start vanaf de gebiedsingang naast de parkeerplaats van het Nationaal Militair Museum. Daar is de mogelijkheid om als klas met de fiets of auto’s van ouders de parkeren. Landgoed De Paltz zelf is een beschermd natuurgebied en om die reden niet toegankelijk voor auto’s. Navigeer dus op: Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest. P1 en P2 liggen het dichtstbij het startpunt van de excursie.

Baarnse Bos / Eethuys-Café De Generaal

In het Baarnse Bos ontmoeten onze HeuvelrugWijzers jullie op de parkeerplaats van Eethuys-Café De Generaal. Deze vind je aan de Lt. Generaal van Heutszlaan 5, vlak naast NS-station Baarn. Er is daar voldoende parkeergelegenheid voor fietsen of auto’s van ouders en pal achter het eetcafé lopen we met de klas zo de bossen in.

Aanmelden

Wil jij op reis met HeuvelrugWijs? Meld je dan hieronder aan!

Meld je aan

Nieuws

27 mei 2024

De Utrechtse Heuvelrug nu ook in het Baarnse Bos te beleven voor groep 5 en 6

Met het educatieve programma HeuvelrugWijs nodigt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug leerlingen van groep 5 en 6 uit om de geheimen van het gebied te komen ontdekken. In één excursie, begeleid door enthousiaste ...
27 november 2023

Scholen nu ook welkom voor HeuvelrugWijs op Landgoed De Paltz

Schoolklassen die willen komen ontdekken wat de Utrechtse Heuvelrug zo bijzonder maakt, kunnen sinds kort op een nieuwe locatie terecht voor HeuvelrugWijs, het educatieve programma van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ...
11 september 2023

Tweede lichting van HeuvelrugWijzers klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar

Afgelopen vrijdag en zaterdag volgde een nieuwe lichting van vrijwilligers de training tot ‘HeuvelrugWijzer’. In twee dagen tijd werden de HeuvelrugWijzers klaargestoomd voor het ontvangen en begeleiden van schoolklassen tijdens ...

Nog vragen?

Stel je vraag over HeuvelrugWijs door ons een mailtje te sturen.

 

HeuvelrugWijs is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting NatuurWijs, Bezoekerscentrum De Boswerf, Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en IVN Natuureducatie.