De Utrechtse Heuvelrug nu ook in het Baarnse Bos te beleven voor groep 5 en 6

Met het educatieve programma HeuvelrugWijs nodigt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug leerlingen van groep 5 en 6 uit om de geheimen van het gebied te komen ontdekken. In één excursie, begeleid door enthousiaste vrijwilligers (de HeuvelrugWijzers), komen ze achter het bijzondere verhaal van de heuvels, het bronwater, de bossen, landgoederen en de dieren die er leven. Om zo veel mogelijk schoolkinderen deze mooie belevenis te bieden, zijn de HeuvelrugWijzers op verschillende plekken actief. Na het Zeisterbos en Landgoed de Paltz zijn er nu ook in het Baarnse Bos HeuvelrugWijs excursies mogelijk voor schoolklassen.

Natuur en cultuur in één
Het Baarnse Bos is een bijzondere plek om de kinderen te laten proeven aan de geheimen van de Utrechtse Heuvelrug, vertelt HeuvelrugWijzer Marga Meulenkamp: “Die prachtige lanen en enorme waterpartijen, dat vind je natuurlijk lang niet overal. Het is cultuur, want gemaakt door de landgoedeigenaren, maar tegelijkertijd is zo ook plek voor natuur. Die combinatie is typisch iets van de Utrechtse Heuvelrug.” Beide elementen komen ook terug in de excursie. Zo gaan de kinderen bijvoorbeeld na wat voor wilde dieren er volgens hen in het Baarnse Bos leven en wat die nodig hebben. Maar de brede lanen lenen zich ook goed voor een spelletje ‘de schapen tegen de bomen’, waarin een bosbouwer en een schaapsherder de tikkers zijn en de kinderen in schapen dan wel bomen veranderen.

Alle scholen in Baarn en omstreken uitgenodigd
Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wil met HeuvelrugWijs kinderen die op of rond de Utrechtse Heuvelrug naar school gaan meegeven hoe bijzonder het gebied is. Want pas al je door hebt hoe de heuvels, bossen, sprengen en landhuizen hier zijn gekomen, dan ga je begrijpen wat het voor ons en voor de natuur betekent dat die er vandaag de dag nog altijd zijn. Dat gunnen we uiteraard ook alle kinderen in Baarn en dus zijn basisscholen in en rond Baarn van harte uitgenodigd om een dagdeel mee te gaan met HeuvelrugWijs in het Baarnse Bos. Scholen kunnen een excursie voor groep 5 of 6 kosteloos aanvragen via het formulier op www.heuvelrugwijs.nl. HeuvelrugWijs zal voor de scholen ook terug te vinden zijn in de digitale NME-gids van De Groene Inval in Baarn.

HeuvelrugWijs is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Natuurwijs, Bezoekerscentrum De Boswerf en IVN Natuureducatie.