Podcast van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Boscast is een 7-delige podcastreeks over de natuur en de bewoners van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Deze educatieve, informatieve, muzikale en fantasierijke podcast is gemaakt speciaal voor basisschoolkinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar.

Beleef en bewonder de grappige en spannende verhalen van Bosmier Bob en zijn vrienden uit het bos. De Boscast is ook te vinden op Spotify.

Luister nu naar De Boscast op Spotify

 

OF:

Scroll verder om de afleveringen te beluisteren via deze website.

 

 

Afleveringen

  1. De Utrechtse Heuvelrug wordt wakker
  2. Bosmier Bob en zijn kleine vrienden
  3. Hertje Hadi en de IJstijd
  4. Eugene de Uil en de vroegere buitenhuizen
  5. Veda Vlinder en de kringloop van het leven
  6. Het Bosorkest
  7. De Utrechtse Heuvelrug gaat slapen

Beluister de trailer>

(Mogelijk) gemaakt door

De podcast is gemaakt in opdracht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug i.s.m. IVN Natuureducatie en Regionaal Bureau Toerisme Heuvelrug & Vallei, geschreven door Shanna Chatterjee, muziek van Sander de Bie, stemmen van Louis van Beek (Eugene de Uil) , Anneke Beukman (Dahlia en Bosmier Bob), Roben Mitchell (Hertje Hadi), Nicoline Pouwer (mieren, kinderen, publiek, voorbijgangers) en Tess van de Hoef (Veda Vlinder), geproduceerd door Nicoline Pouwer en opgenomen door Sven Lens in Power Sound Studio!

 

Scrol verder voor de Boscast afleveringen.

Aflevering 1: De Utrechtse Heuvelrug wordt wakker

Hey! Wat fijn dat je hier bent! Bij de allereerste aflevering van: de Boscast!

Mijn naam is Dahlia en in deze podcastaflevering neem ik je graag mee naar ons Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ik stel je natuurlijk ook voor aan mijn vrienden: Bosmier Bob, Hertje Hadi, Veda Vlinder en Eugene de Uil en je hoort wat er in de komende 7 afleveringen gaat gebeuren.

Ga je met mij mee? Doe lekker jouw koptelefoon op en druk op play. Dan hoor je mij gelijk en start ons avontuur.

Tot zo en liefs van mij, Dahlia.


(foto Roelof Bos)

Aflevering 2: Bosmier Bob en zijn kleine vrienden

Hallo allemaal. Ik ben Bob, bosmier Bob, en ik woon met allemaal andere bosmieren hier in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

In deze aflevering leer ik jullie graag van alles over de ecosystemen in het park. Ik ga je vertellen hoe wij allemaal onderdeel uitmaken van de natuur en een belangrijke rol te vervullen hebben. Ook jij!

Zet je koptelefoon op en ga met ons mee.

Doei, doei! Groetjes van bosmier Bob

 

(Foto Arjan van den Bosch)

Aflevering 3: Hertje Hadi en de IJstijd

Wauw… super… oef, sorry ik ben nogal druk aan het springen over de fantastische heuvels van de Utrechtse Heuvelrug. Maar wat te gek dat je de derde aflevering van onze Boscast gaat beluisteren! En dat ik je nu mee mag nemen op avontuur.

Mijn naam is Hertje Hadi en ik leer je in deze aflevering alles over het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug en – trek je winterjas maar aan – ik neem je ook mee naar de ijstijd.

Dus pak je koptelefoon, druk op play en ga maar lekker zitten of lopen. Dan gaan we samen op pad.

Groetjes van Hertje Hadi

 

(foto Andre Brasse)

Aflevering 4: Eugene de Uil en de vroegere buitenhuizen

Pardon. Ja! Daar ben ik. Eugene de Uil. Ik heb gelijk een vraag aan je: kun jij vliegen? Want in deze aflevering vliegen wij over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en neem ik je mee terug in de tijd. We horen muziek uit de Middeleeuwen en de 19-eeuw. Ik  laat je zien welke prachtige kastelen en landhuizen hier staan en welke spannende verhalen er zich hier hebben afgespeeld.

Dus doe je ogen dicht en vlieg met mij mee. Nadat je natuurlijk je koptelefoon hebt gepakt en op play hebt gedrukt. Uiteraard.

Hoogachtend Eugene de Uil

 

(foto Andre Brasse)

Aflevering 5: Veda Vlinder en de kringloop van het leven

“Hoe vrijer je vliegt, hoe vrijer je hoofd”;  zeggen de vogels van hier verderop wel eens. Wat gezellig dat jullie er zijn, zeg.

Ik ben Veda Vlinder en ik hou ontzettend van vrij rondvliegen en vrij nadenken over van alles. En dat gaan we in deze podcastaflevering dan ook doen. We denken na over de natuur en hoe wij voor de natuur kunnen zorgen. En ik vertel je van alles over de kringloop van het leven en hoe wezens kunnen produceren, consumeren en reproduceren. Best moeilijke woorden he? Ik leg het je in deze aflevering allemaal uit.

Vlieg je met mij mee? Het wordt super leuk. Even op play drukken en je hoort mij meteen.

Liefs Veda Vlinder

 

(foto Marga Wiertz)

Aflevering 6: Het Bosconcert

De natuur kan je met al je zintuigen ervaren, ook met je oren. Het bos maakt muziek! De vogels zingen duizenden melodieën door elkaar. Een opgejaagde muis of konijn kan heel hard gillen. Alle dieren uit het bos gaan in deze aflevering voor je zingen. Dus of je nu heel goed bent in zingen of juist helemaal niet ..  Deze  aflevering uit onze Boscast is speciaal voor iedereen die heel erg van muziek houdt. Al onze vrienden gaan live op het podium hun mooiste lied zingen. Speciaal voor jou!

Dus ga naar buiten met je koptelefoon op. Of zet ‘m lekker hard op luidspeaker in de douche en zing maar mee. Daar gaan we.

O, wacht, druk je wel even op play?

Groetjes van ons allemaal!

 

(foto Roelof Bos)

Aflevering 7: De Utrechtse Heuvelrug gaat slapen

Wat een avonturen hebben wij in de afleveringen beleefd. Niet te geloven. Heb je veel nieuwe dingen geleerd? En nieuwe inzichten opgedaan? We vinden het heel erg leuk als  je het ons laten weten. Je kunt een berichtje achterlaten door een mail te sturen naar communicatie@np-utrechtseheuvelrug.nl.

In deze laatste aflevering hoor je hoe het bos klinkt wanneer het avond wordt. Wat gebeurt er in de nacht als de mensen niet meer op de Utrechtse Heuvelrug mogen komen? Wat doen de dieren en planten allemaal? Je ontdekt het, wanneer je op play drukt. En als je goed luistert hoor je Eugene de Uil zijn lied zingen. Deze laatste aflevering wil je dus zeker niet missen. Druk maar snel op play en geniet.

Groetjes, Dahlia

 

(foto Roelof Bos)

De podcast is tot stand gekomen met hulp van:

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze beurzen, fondsen, expertise, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden.

Kijk op www.cultuurfonds.nl.

Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom steunen we bijzondere initiatieven en individuen met giften, adviezen, prijzen, beurzen en opdrachten.

Kijk op www.kfhein.nl.

Stichting Mens en zijn Natuur steunt projecten in de gemeente De Bilt op drie terreinen: Welzijn en leefbaarheid; Cultuur en cultuurhistorie; Natuurbehoud en natuureducatie.

Kijk op www.mensenzijnnatuur.nl.