MTB vignet Utrechtse Heuvelrug

Kom je mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug? Zorg dan dat je een geldig mountainbikevignet van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hebt. Dit is sinds enkele jaren verplicht.

Vanaf 2024 werken we met een persoonlijk digitaal vignet. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) is uitgever van het vignet en Passcreator leverancier. Koop nu je vignet via: Vignet MTB Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 2024 (passcreator.com)

Een vignet kost €7,50 en is een kalenderjaar geldig.

Kun je bij een controle geen vignet tonen, dan riskeer je een boete. Met het vignet draag je bij aan het onderhoud en de uitbreiding van het netwerk van mountainbikeroutes.

Het vignet is verplicht voor de mountainbikeroutes Rhenen, Kwintelooijen, Specialized-Amerongen, Leersum, Cannondale-Zeist, Continental-Austerlitz, Kinderroute Austerlitz, Soest, Hoge Vuursche en Lage Vuursche (andere vignetten bijvoorbeeld die van Natuurmonumenten en Den Treek zijn niet geldig op onze routes).


Heb jij een fietsverhuurbedrijf? Hier is een aparte regeling voor. Je kunt hiervoor terecht bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug via mtb@npuh.nl


Ben jij ondernemer en geef je clinics of andere groepsactiviteiten op de Utrechtse Heuvelrug? Hiervoor heb je een vergunning nodig waarbij de vignetten zijn inbegrepen. Voor informatie hierover kun je contact opnemen met de betreffende terreineigenaar:


Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geeft in opdracht van de Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug informatie over de MTB vignetten voor de Utrechtse Heuvelrug. Het vignet is eigendom van de stichting MTB Utrechtse Heuvelrug.

 

Koop hier je vignet

 

Routes

Voor mountainbikers zijn er op de Utrechtse Heuvelrug een aantal speciaal aangelegde routes beschikbaar. Mountainbiken is alleen toegestaan op daartoe aangewezen en gemarkeerde mountainbiketracks en op fietspaden. Daarbuiten is mountainbiken op wandelpaden en ruiterroutes niet toegestaan.

Wie gebruik wil maken van de MTB-routes moet een geldig vignet hebben. Het vignet moet op verzoek aan een handhaver getoond kunnen worden. Het verplichte vignet is onderdeel van toegangsvoorwaarden en art. 461 is van toepassing.

Kijk voor informatie over routes, opstappunten, zwaarte, hoogtemeters en lengte van de routes op mtb-utrechtseheuvelrug.

MTB vignet

De mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn zonder overheidssubsidie aangelegd met de opbrengsten uit het vignet en veel inzet van lokale vrijwilligers. Onderhoud van de routes vergt veel tijd en geld. Mountainbikers dragen middels het vignet bij aan het onderhoud van de routes en de aanleg van nieuwe routes. Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt om natuurprojecten te financieren. Denk aan een dassentunnel, een bloemrijke akkerrand en de schaapskudde.

Je koopt het vignet digitaal: Vignet MTB Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 2024 (passcreator.com)

 

Koop hier je vignet

Meer informatie

De samenwerking met de mountainbikers binnen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is ontstaan vanuit de wens om de tegenstellingen tussen terreineigenaren, natuurbeheerders en mountainbikers te overbruggen. De mountainbikers willen graag de ruimte om hun sport te kunnen beoefenen. Dit kan alleen door regulering van activiteiten waarbij rekening gehouden wordt met landschap, natuur en overige recreatie.

Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug

Gedragsregels

De Utrechtse Heuvelrug met zijn smalle bospaden, venijnige afdalingen en uitdagende heuvels is bij uitstek geschikt voor mountainbikers. Beginner of gevorderd, voor iedere mountainbiker is er een passende uitdaging in het Nationaal Park. Om het mountainbiken voor iedereen goed te laten verlopen, gelden de volgende gedragsregels.

 • Alleen mountainbiken met een geldig vignet.
 • Alleen mountainbiken op de aangegeven mountainbikeroute. Art 461.
 • Houd rekening met andere recreanten
 • Mountainbiken is een risicosport, pas je tempo aan aan je ervaring.
 • Je gebruikt de route op eigen risico. Gebruik van de route betekent risico-aanvaarding.
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan.
 • Respecteer de natuur: plant en dier.
 • Fiets in kleine groepjes.
 • Waarschuw anderen tijdig en vriendelijk.
 • Benader anderen en drukke punten stapvoets.
 • Voorkom onnodig remmen, spaar de ondergrond.
 • Maak geen onnodig lawaai.
 • Laat geen afval achter.
 • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag.
 • Tot slot: Draag altijd een helm.

De Utrechtse Heuvelrug – met zijn smalle bospaden, venijnige afdalingen en uitdagende heuvels – is bij uitstek geschikt voor fanatieke fietsers zoals mountainbikers.

Vragen

Voor vragen kunt u mailen naar mtb@npuh.nl