Gezocht: HeuvelrugWijzers

Vrijwilligers die de Utrechtse Heuvelrug onvergetelijk maken voor groep 5 en 6

Herinner je je nog hoe het als kind was als een enthousiaste leerkracht, opa/oma of gids je meenam de natuur in? Misschien zijn hun verhalen je wel voor altijd bijgebleven. Of hebben die ervaringen ervoor gezorgd dat je je de rest van je leven verbonden voelde met een bepaald natuurgebied.

Dát is wat we voor elkaar willen krijgen met HeuvelrugWijs, een educatief programma in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We geven schoolklassen een onvergetelijke ervaring die ze de waarden van dit bijzondere natuurgebied voor altijd meegeeft. Zo groeien de leerlingen op tot natuurliefhebbers die bekend zijn in hun omgeving en er met respect mee omgaan.

Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen op een spannende, belevingsvolle wijze bij natuur en erfgoed te betrekken? Na een succesvol eerste jaar gaat HeuvelrugWijs dit najaar weer door en daarvoor zoeken we meer ‘HeuvelrugWijzers’. Dat zijn vrijwilligers die kinderen (8-10 jaar) vertellen over de vele bijzonderheden van de Utrechtse Heuvelrug. Een klas gaat een dagdeel mee op pad met twee HeuvelrugWijzers aan de hand van een centraal verhaal en bijpassende ontdek-, spel- en belevingsopdrachten.

Schuilt er in jou een geboren HeuvelrugWijzer? We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die vanaf najaar 2023 aan de slag willen.

Wat bieden we je?

 • Een tweedaagse training HeuvelrugWijs om je helemaal klaar te stomen;
 • Mooi, belangrijk werk in een bijzonder rijk en interessant natuurgebied; Een compleet handboek met daarin verhalen, opdrachten en tips die je kunt gebruiken tijdens de schoolbezoeken die je zal gaan begeleiden; Een vaste contactpersoon ter ondersteuning (die o.a. contact met de scholen grotendeels uit handen neemt);
 • Gezellige mede-vrijwilligers; je gaat altijd in duo’s met een schoolklas op pad;
 • Een jaarlijkse HeuvelrugWijzers bijeenkomst;
 • Een reiskostenvergoeding tot €25,- voor de rest van 2023.

Wat vragen we van je?

 • Je hebt ervaring en/of affiniteit met het begeleiden van kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar;
 • Je gaat graag op stap met een groep kinderen in de natuur en laat ze het liefst zelf ontdekken;
 • Je kunt goed samenwerken en bent communicatief;
 • Je houdt ca. 1x per maand een dagdeel beschikbaar om met een schoolklas op pad te gaan tussen april en november, met uitzondering van de schoolvakanties;
 • Je overlegt op kosten van het programma een VOG (vereist i.v.m. werken met kinderen);
 • Je bent in staat om je met eigen vervoer over de Utrechtse Heuvelrug te bewegen (naar minimaal één van de plaatsen Baarn, Doorn, Leersum, Maarn of Zeist);
 • Je volbrengt de tweedaagse training HeuvelrugWijs op Bezoekerscentrum De Boswerf in Zeist.

Training

Speciaal om HeuvelrugWijzers klaar te stomen voor hun rol van het ontvangen en begeleiden van schoolklassen, hebben NatuurWijs en IVN Natuureducatie een tweedaagse training ontwikkeld. Deze zal plaatsvinden bij Bezoekerscentrum De Boswerf in Zeist en is kosteloos te volgen voor nieuwe HeuvelrugWijzers.

Tijdens de training doorloop je de verhaallijn van HeuvelrugWijs en oefen je met de bijbehorende opdrachten. Na afloop weet en kan je alles wat nodig is om comfortabel voor een groep kinderen te staan en ze te raken met verhalen over de Utrechtse Heuvelrug. De training gaat net als het handboek uit van een aantal uitgewerkte onderwerpen en werkvormen waaruit je kunt kiezen. Je hoeft dus niet alles wat je vertelt en doet zelf te bedenken. En als je dat leuk vindt, is er ook genoeg ruimte voor eigen invulling.

Interesse?

Zie jij jezelf als HeuvelrugWijzer aan de slag gaan? Stuur dan een korte motivatie (eventueel met CV) uiterlijk zondag 20 augustus 2023 naar Judith Algra, projectleider HeuvelrugWijs via j.algra@ivn.nl. Vragen kun je ook aan haar mailen of telefonisch stellen (06-20731405).

Na ontvangst van jouw motivatie sturen wij je een bevestiging en nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek vertellen we je meer over de praktijk als HeuvelrugWijzer en vrijwilliger in het Nationaal Park en gaan we samen na of het bij je past. Bij een positieve reactie van beide kanten schrijven we je in voor de training.

Belangrijke data om alvast rekening mee te houden:

 • Kennismakingsgesprekken: 14, 15, 23, 24 of 25 augustus, tijdstip in overleg
 • Trainingsdagen: vrijdag 8 en zaterdag 9 september van 09:30 tot 17:00 uur
 • Facultatieve extra oefendag: vrijdag 15 september
 • Proefbezoek met schoolklas: n.t.b. in september/oktober 2023, in overleg
 • Evaluatie: n.t.b. begin november 2023, in overleg

HeuvelrugWijs is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting NatuurWijs, Bezoekerscentrum De Boswerf en IVN Natuureducatie.