Home   ›   Doen   ›   Paardrijden

Ruiteren en mennen in NP Utrechtse Heuvelrug


Voor ruiters en menners biedt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vele kilometers aan gemarkeerde paardenpaden. De paden leiden je langs afwisselende landschappen: bossen en vennen, langs heide en open vlaktes. De landschappen van de Utrechtse Heuvelrug blijven verrassen, juist ook te paard.

 

 

 

Te paard je weg vinden

Je hoeft je geen zorgen te maken om te verdwalen, want met behulp van de aanwezige knoopppuntpaaltjes kun je je goed oriënteren in het bos. Op iedere kruising van paardenpaden staat een knooppuntpaaltje met een nummer. Deze nummers en de paden staan op de twee kaarten Knooppuntenroutes Paardenpaden.

De Knooppuntenkaart Zuid is uit 2012, hierop staan de paden vanaf Rhenen tot aan de A12, Driebergen. De Knooppuntenkaart Midden & Noord is uit 2016, hierop staan de paden vanaf Doorn tot aan Naarden. Beide kaarten zijn onder andere verkrijgbaar zijn via Stichting Hippisch Toerisme Nederland.

 

Zoals je van de Utrechtse Heuvelrug mag verwachten, kan het terrein heuvelachtig zijn. Dit is goed om te weten voordat je met de paard(en) het gebied betreedt. Ook goed om te weten: alle paden zijn toegankelijk voor ruiters. Menners doen er daarentegen verstandig aan om zich van te voren op de hoogte te stellen van de toegankelijkheid van de paardenpaden. Ook dit staat aangegeven in de knooppuntenkaarten.

 

Wil je meer informatie over ruiteren en mennen op de Utrechtse Heuvelrug? Kijk dan op de website paardrijdeninutrecht.nl. Hier vind je onder andere routeplanners, tips voor plekken om te pauzeren of te overnachten met je paard en prachtige sfeerbeelden van alles wat het Nationaal Park aan ruiters en menners te bieden heeft.

 

Gebruikersbijdragen ruiters en menners op de Utrechtse Heuvelrug

Je denkt er waarschijnlijk nooit bij na, maar de ruiter- en menpaden in het Nationaal Park lopen over en door de terreinen van verschillende eigenaren. Lange tijd konden zij aanleg, onderhoud en beheer van het netwerk uit eigen middelen bekostigen. Maar door bezuinigingen in het natuurbeheer wegen de kosten steeds zwaarder voor de terreineigenaren. Daarom werken terreineigenaren samen met vertegenwoordigers van ruiters en menners aan de totstandkoming van een systeem van gebruikersbijdragen. Er wordt gedacht aan een combinatie van vrijwilligerswerk door gebruikers en een betaald ruitervignet, naar voorbeeld van de mountainbikersroutes (MTB-ers).

 

Gebruikersonderzoek paardenpaden Utrechtse Heuvelrug

In het najaar van 2019 heeft Bureau Staalicus in opdracht van het NPUH een gebruikersonderzoek uitgevoerd onder ruiters en menners op de hele Utrechtse Heuvelrug, van het Goois Natuurreservaat tot de bossen bij Rhenen. Ruim 1000 mensen hebben de online enquête ingevuld. Daarmee is een goed beeld gekregen van de samenstelling en grootte van de groep gebruikers, de gebieden waar ze rijden en de frequentie waarmee ze naar buiten gaan.

Bekijk de factsheet

 

Zorgen dat paden open blijven

Die gebruikersbijdragen zijn heel hard nodig om de ruiter- en menpaden te kunnen beheren en onderhouden en zo open te kunnen houden. Want zonder onderhoud en beheer kan de veiligheid voor de gebruikers niet gewaarborgd blijven en zullen er op den duur ruiter- en menpaden sluiten. Dit willen we uiteraard voorkomen. De provincie Utrecht begeleidt en faciliteert het proces om tot zo’n systeem te komen. Met vragen over dit proces kunt u terecht bij Annet van Biezen (annet.van.biezen@provincie-utrecht.nl).

 

Penning nodig

Overigens is er nu ook al een aantal gebieden op de Utrechtse Heuvelrug waar de gebruikers een bijdrage aan de ruiter- en menpaden leveren door het kopen van een penning of vignet. Dit zijn: Goois Natuurreservaat, gemeente Soest, Landgoed Den Treek-Henschoten, Landgoed Pijnenbrug (Lage Vuursche) en Beerschoten/Panbos (van Utrechts Landschap). Voor de gebruikers van deze gebieden is een bijdrage dus al een bekend fenomeen.