Annette wilde graag haar balkon vergroenen, dus toen er een workshop ‘plantcombinaties’ door Tuinontwerper Frederike van der Kooij werd aangekondigd was ze meteen enthousiast. Ze besloot zich aan te melden en gaf aan dat ze een balkon heeft i.p.v. een tuin. Dat bleek geen enkel probleem te zijn en Annette won zelfs begeleiding van Frederike en een budget om haar balkon om te toveren tot Heuvelrugtuinbalkon! We gingen haar bij langs om te kijken hoe het is geworden en vragen haar naar tips voor andere Heuvelrugtuinbalkons.
Annette ontvangt ons eind augustus en vertelt trots over haar balkon “Het is nu zo gezellig om op mijn balkon te zitten. Ik had alleen eenjarige planten en nu ook blijvende planten. En dat een heel balkon vol! Meer bloemetjes en bijtjes is ook zeker een plus. Ik wilde er wel doorheen blijven kunnen lopen, maar dat is goed gelukt.”
Tips voor jouw Heuvelrugtuinbalkon
Op een balkon heb je natuurlijk te maken met beperkte ruimte. Annette tipt om met potten te werken en bijvoorbeeld met smalle bakken langs de reling, zoals op de foto hiernaast te zien is. Daar had ze zelf nog niet aan gedacht, maar het is erg leuk geworden! Er zitten kruiden in die kan gebruiken in de keuken en het heeft het uitzicht ook nog eens verbeterd.
Annette deelt graag nog meer tips voor andere Heuvelrugtuinbalkons: “Denk goed na over de zon en de wind. Op stukjes met meer wind kun je goed siergrassen zetten, bijvoorbeeld het inheemse Engels Gras. Sommige planten kunnen wat minder tegen de zon, dus daarvoor staat beplanting die wat hoger gaat worden. Ik wilde graag dezelfde ruimte als ik had om te zitten en moet je kijken hoe goed dat gelukt is. Het is leuk om vaste planten te combineren met eenjarige voor lekker veel kleur.”
“Van Frederike heb ik geleerd dat je ook out of the box kan denken voor het inrichten van je Heuvelrugtuinbalkon. Dus grote, hoge bakken van hout mag gewoon en daar kunnen dan klimplanten in. Je kunt met verschillende hoogtes werken, wat er erg leuk uitziet. Ook in de bakken kun je verschillende planten en hoogtes combineren. En je kunt dezelfde potten op verschillende plekken terug laten komen. Planten en struiken die je in je tuin hebt kun je ook op je balkon hebben, bijvoorbeeld een wilde roos. Zonder dat het overvol wordt. Ook je balkon is een stepping stone voor de natuur. En ik praat tegen ze, dat scheelt ook 😉”
Resultaat van de make-over
Annette’s balkon is flink vergroend en ze wordt het meest blij van de planten langs de reling, maar geniet ook erg van de wilde roos. Maar dit is nog niet alles, “er komt nog een grotere houten bak met wilde kamperfoelie” licht ze toe.
Naast de planten won Annette ook een wormenkruk, waarmee ze haar GFT recyclet en gebruikt om haar planten te voeden. Ze merkt dat mensen in haar omgeving in eerste instantie een beetje gek opkijken als ze het heeft over wormen, maar het toch interessant vinden na wacht toelichting. En een plus: je kan lekker je benen erop leggen als je buiten zit.
Annette merkt vooral dat ze na de make-over meer op haar balkon gaat zitten. “Het is hier heerlijk. Vanaf 14.00 uur komt de zon en is het zo lekker om hier te zitten met mooi uitzicht. En het is een stuk groener geworden, daar word ik heel blij van. Nu is het allemaal groen, maar volgend voorjaar komt de bloei. Zoals mijn moeder zei: “Annette, dit is het begin, nu gaat het tuinieren echt beginnen”.
Op naar jouw Heuvelrugtuinbalkon!
Wat is het balkon van Annette mooi geworden zeg! Een balkon kun je dus prima vergroenen, om zo bij te dragen aan de biodiversiteit op en rond de Utrechtse Heuvelrug. Je hoeft niet bang te zijn dat je (te)veel ruimte inlevert en het verbetert direct je omgeving en het uitzicht. Ben je op zoek naar tips voor je balkon? Kijk dan op heuvelrugtuin.nl.