Dag van het Nationaal Park in teken van ‘Next Generation’

‘Wie als kind een mooi avontuur in de natuur beleeft, gaat daar later ook beter voor zorgen’

Maandag 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Deze 22ste editie staat in het teken van ‘The Next Generation’. Het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) vindt het belangrijk om kinderen bij de nationale parken te betrekken. Zo zou ieder kind voor zijn 12e levensjaar de kans moeten krijgen om tenminste één Nationaal Park te bezoeken. ‘De kinderen zijn de toekomst.  Als zij ervaren hoe geweldig de natuur hier is, gaan zij daar op latere leeftijd ook beter voor zorgen,’ stelt Stefanie Boomsma, programmamanager van IVN Natuureducatie namens het SNP.

Om deze reden staat de Dag van het Nationaal Park dit jaar in het teken van de verhalenwedstrijd ‘Tiny Tales’ voor leerlingen van groep 6 en 7. Voor de basisscholen is een speciaal pakket ontwikkeld met daarin handige weetjes over de parken, welke planten en dieren er leven en welke nationale parken er in de buurt liggen. Kinderen moeten hierdoor meer bekend raken met de nationale parken die Nederland rijk is en daardoor ook hun ouders en overige familie inspireren naar een nationaal park te gaan. De winnende klas van de Tiny Tales wedstrijd zal welkom worden geheten in Nationaal Park Hollandse Duinen of Nationaal Park Lauwersmeer.

Tiny tales verhalenwedstrijd: Avontuurdier

Onze nationale parken zitten bomvol avonturen. Avonturen die je er zelf kunt beleven en avonturen die er beleefd worden als iedereen het nationaal park verlaat. Wat gebeurt er als wij er niet zijn? Júist als wij er niet zijn. Dat gaan de kinderen ontdekken. Ze leren meer over de nationale parken en de dieren die er leven door op fantasiereis te gaan met hun iconische dier – hun avontuurdier. Het dier is namelijk gestrand op het schoolplein en wil dolgraag de weg terugvinden naar het nationaal park!

Samen schrijven de leerlingen het verhaal van onze nationale parken. En dat niet alleen, een verhaal is natuurlijk niet af zonder bijbehorende illustratie die het verhaal tot leven brengt!

Tips voor een avontuurlijk verhaal in de natuur

De bijzondere flora en fauna van de nationale parken biedt alle inspiratie. Voor het schrijven van de verhalen hebben we een pakket ontwikkeld met daarin handige weetjes over de nationale parken in Nederland, een handleiding over de praktische ‘spelregels’ van de wedstrijd en leuke schrijftips.

Hoe werkt het?

Alle leerlingen uit groep 6 en 7 kunnen meedoen! Per klas kan één verhaal en een bijbehorende illustratie worden ingediend, bijvoorbeeld door de leerkracht.

  • Vanaf 10 mei 2021 kunnen de klassen hun verhaal insturen.
  • Per klas kan één verhaal en een bijbehorende illustratie worden ingediend.
  • De klassen hebben tot 24 juni 2021 om hun verhaal in te sturen.
  • De winnaar wordt op 1 juli 2021 bekendgemaakt. De winnende klas gaat op natuuravontuur bij de Natuurschool (Nationaal Park Hollandse Duinen of Nationaal Park Lauwersmeer).

 

Meer informatie

 

Dag van het Nationaal Park

De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei.  Voor deze dag is gekozen omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen. Het bekendste nationale park van Nederland is de Hoge Veluwe.

SNP is een samenwerkingsverband tussen de nationale parken van Nederland, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties. De belangrijkste partners zijn de Nederlandse nationale parken (uitgezonderd NP De Hoge Veluwe), het Ministerie van EZ (voorheen LNV), Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL, de Federatie Particulier Grondbezit en IVN Natuureducatie.

Het doel van de stichting is om van de Nationale Parken bijzondere en aantrekkelijke natuurgebieden maken. In de parken is ruimte voor natuurgerichte recreatie, onderzoek, voorlichting en educatie. Zo kunnen meer mensen beseffen hoe belangrijk de natuur voor Nederland is.