Dorpsakker De Parel in Amerongen is Heuvelrugvoorbeeldtuin

Omwonenden, vrijwilligers en andere geïnteresseerden kunnen wanneer ze maar willen een kijkje komen nemen en ideeën opdoen voor in eigen tuin.

Naast de kruiden- en groentebedden die de vrijwilligers van Dorpsakker De Parel al jaren met veel liefde verzorgen, prijkt ook een prachtige border vol bessenstruiken. De nieuwste aanwinst daar is een aantal vaste kruidige planten, die van origine bijzonder goed passen in het gebied. Met die toevoeging kan De Parel zich sinds kort een openbare Heuvelrugtuin noemen. Bezoekers en voorbijgangers komen er kijken en doen ideeën op over hoe zij thuis ook kunnen Heuvelrug-tuinieren.

Verlengstuk van het Nationaal Park

Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Zo’n tuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, er is beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving. Op de dorpsakker komen al deze elementen samen en bovendien ligt het aangewezen stuk Heuvelrugtuin pal naast een bosrand. Het is dus met recht een ‘verlengstuk’ van het Nationaal Park. Coördinator Esther Gijsbertsen ziet dat terug op de akker. “Zo nu en dan komt er vanuit de bosrand een ree bij ons op bezoek. Die veegt z’n gewei aan onze struiken en heeft de gewoonte om van elk soort gewas één hapje te nemen.” Voor een Heuvelrugtuin is zo’n tevreden bezoeker een groot compliment!

Omzien naar elkaar en de natuur

De voorbeeldfunctie die Dorpsakker De Parel voortaan als Heuvelrugtuin zal vervullen, sluit naadloos aan bij hun andere initiatieven en goede gewoontes. Het is een indrukwekkende lijst; wekelijks zijn er tassen met ecologisch geteelde seizoensgroenten te koop; de lokale voedselbank wordt bediend, schoolklassen leren er moestuinieren, een bloemrijke akkerrand ondersteunt de insectenrijkdom en regelmatig staat er zelfgemaakte soep klaar. Wat al deze activiteiten met elkaar te maken hebben? Esther Gijsbertsen: “Het gaat ons in alles wat we doen om het omzien naar elkaar en de natuur. Ik zeg wel eens dat we op die manier zorgen voor de groei en bloei van gewassen én van mensen”.

Bezoekers welkom

Benieuwd hoe zo’n Heuvelrugtuin eruit ziet en hoe ze er bij De Parel mee omspringen? Op de dinsdag-, vrijdag- en zaterdagochtend zijn er vrijwilligers actief op de akker. Je kunt ook op eigen gelegenheid een kijkje gaan nemen, want De Parel heeft expres geen hek bij de terreinopgang. Ze willen immers zoveel mogelijk de verbondenheid met de gemeenschap opzoeken.

In beweging voor het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van zes Heuvelruggemeenten en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Is jouw tuin een al een Heuvelrugtuin? Daar mag je trots op zijn! Meld hem ook aan voor op de overzichtskaart op onze website: www.jouwheuvelrugtuin.nl.