Duizenden interessante locaties bij Scars of War

Het burgerwetenschapsproject Scars of War, waarmee iedereen sinds juli hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi kan afspeuren, leverde al 15.000 interessante locaties op met mogelijk niet eerder ontdekte loopgraven, bomkraters en munitiedepots.

Het onderzoek Scars of War is uniek; nog niet eerder bestond er een citizen science project naar het landschap van de Tweede Wereldoorlog in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Vrijwilligers speuren thuis van achter hun computer hoogtekaarten (LiDAR) af en markeren wat zij zien. De onderzoekers gaan nu met behulp van andere bronnen na of dit werkelijk oorlogssporen zijn. Zij komen begin 2023 met de eindconclusies.

Op de helft
250 vrijwilligers onderzoeken dagelijks zo’n 1.000 hoogtekaartjes sporen van loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Het online afspeuren van de in totaal 126.000 hoogtekaartjes is precies op de helft. Een mooie score volgens de onderzoekers die frequent contact hebben met de deelnemers waarvan een aantal zelfs zo enthousiast is dat zij elkaar treffen op het discussieforum en bijzondere hoogtekaartjes met elkaar bespreken. De deelnemers geven ook aan dat deelnemen de geschiedenis van de eigen omgeving dichterbij brengt. Lees hun ervaringen.

Beter begrip voor de geschiedenis

Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland, Universiteit Leiden en Provincie Utrecht. Deze organisaties werken samen aan een beter begrip van de geschiedenis van hun regio. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Cijfers en feiten Scars of War
• Totaal aantal kaartjes: 125.970 kaartjes van 300 x 300 m
• Onderzochte kaartjes: 68.461 kaartjes (datum: 15 september 2022)
• 250 deelnemers, waarvan 60 geregistreerd
• Dagelijks starten nieuwe deelnemers met speuren