Eikenprocessierups in Nationaal Park

De laatste jaren hebben we in Nederland in toenemende mate last van de eikenprocessierups, ook in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De brandharen van de rups kunnen flinke irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. De toename van het aantal eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt door het veranderende klimaat en doordat er steeds minder natuurlijke vijanden aanwezig zijn.

De rups
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. In de maanden mei, juni en juli zijn ze op veel eikenbomen te vinden. Bij contact veroorzaken de microscopisch kleine brandharen van de rups huiduitslag, zwellingen, jeuk, irritatie aan de ogen of luchtwegen. Omdat de haren zich ook via de wind verspreiden, kun je er ook mee in contact komen als je in de buurt bent.

Overlast eikenprocessierups
De eerste nesten van de eikenprocessierups zijn gesignaleerd. Irritatie ontstaat niet alleen door fysieke aanraking, maar ook door het meedragen van de haren met de wind. Utrechts Landschap adviseert om, bij waarneming van een nest, uit de buurt van de nesten te blijven.

Voorkom klachten
Om klachten te voorkomen is het belangrijk om uit de buurt te blijven van een eik met nesten. Verder helpt het om kleding met lange mouwen en pijpen te dragen. Brandharen worden ook in de lucht en met de wind verspreid, dus hou er rekening mee dat op dagen met stevige wind het risico op irritatie extra groot is. Let er ook op dat je hond uit de buurt van besmette eiken blijft.

Eerste hulp bij klachten
Heb je toch contact gehad met de eikenprocessierups? Spoel je huid dan goed af met lauw water of strip je huid met plakband. Het is raadzaam om je kleren op 60 graden te wassen met water en zeep. Tegen de jeuk kun je een crème gebruiken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Help mee de eikenprocessierups te bestrijden
Je kunt zelf bijdragen aan de bestrijding van de eikenprocessierups door de biodiversiteit in je eigen omgeving te vergroten. Het helpt om:

  • In je tuin inheemse en biologisch geteelde bloemen en struiken aan te planten
  • Geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken
  • Nestkastjes voor vogels op te hangen of een insectenhotel te plaatsen
  • Stapels dood hout en takkenrillen te maken
  • Minder te maaien of gedeeltelijk te maaien

Rupsen in het Nationaal Park melden?
Kom je in het Nationaal Park een wandel- of fietspad een eik tegen met eikenprocessierupsen waar nog geen waarschuwingslint hangt? Dan kun je dat aan ons melden aan de eigenaar van het betreffende terrein. Informatie over de eigenaar kun je vinden op de toegangsborden die bij de ingang staan van het bos- of natuurgebied. Weet je niet wie de eigenaar is? Dan kun je de melding ook doorgeven via routes@np-utrechtseheuvelrug.nl Geef daarbij duidelijk de locatie aan.

Meer informatie
Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op processierups.nu