Europese subsidie voor duurzame mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug krijgt een Europese bijdrage van 345.000 euro om de komende 4,5 jaar te werken aan duurzame mobiliteit. Dit project is onderdeel van een groter Europees samenwerkingsverband met partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, dat zich richt op duurzame recreatie.

Sinds de coronapandemie zijn bezoekersaantallen in veel natuur- en recreatiegebieden enorm toegenomen. Door de vele bezoekers, die vaak per auto komen, is de natuur onder druk komen te staan en raakt de veiligheid in het geding. Omdat meerdere Europese parken hiermee te maken hebben, sloegen zij de handen ineen voor een gezamenlijke Interreg subsidieaanvraag van in totaal €3,5 miljoen. Deze is nu toegekend.

Duurzame mobiliteit stimuleren

Als onderdeel van dit Europese project zal het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zich richten op duurzame mobiliteit, onderverdeeld in vier deelprojecten:

• Gezamenlijke visie – een regionale visie met actieplan voor duurzame mobiliteit op de Utrechtse Heuvelrug;
• mobiliteitshubs – een pilot met bijvoorbeeld een deelfietsensysteem, zodat bezoekers hun auto gemakkelijker aan de rand van het park kunnen parkeren of met de trein kunnen komen;
• startpuntenkaart – hierop kunnen bezoekers zien waar ze het best hun bezoek aan het park kunnen beginnen, afhankelijk van wat ze willen doen;
• treinstations als ‘groene entree’ – het stimuleren van ov-gebruik op en om de Utrechtse Heuvelrug.

MONA

De verschillende Europese organisaties werken samen onder de naam MONA: ‘MOdal shift, routing and nudging solutions in NAture areas for sustainable tourism’. Doel is het realiseren van duurzame en natuurgerichte recreatie in natuurgebieden, waar zowel de natuur, de omgeving, bezoekers en de lokale economie van profiteren.

Naast Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug maken de volgende organisaties deel uit van dit Europese project: VisitBrabant (Van Gogh Nationaal Park), Breda University of Applied Sciences, de Katholieke Universiteit Leuven, Grenspark Kalmthoutse Heide, Nationaal Park Veluwezoom, Montagne de Reims Regional Park, Regional Park Scarpe-Escaut, Tourism Province of Antwerp, Tourismus Zentrale Saarland en POLIS.