Herbruikbare bekers in strijd tegen zwerfafval in natuur

Bezoekers van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug kregen de koffie op Goede Vrijdag geserveerd in een herbruikbare beker. Chalet Helenaheuvel doet mee aan een pilot van Mission Reuse in samenwerking met Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, Natuurmonumenten, GoedVolk en BillieCup. De afgelopen maanden zagen natuurbeheerders de hoeveelheid zwerfafval toenemen. Bezoekers van natuurgebieden, die een coffee-to-go halen zorgden voor meer zwerfafval. Totaal belanden er in Nederland per jaar zo’n 3 miljard wegwerpbekers bij het afval. Met deze pilot wordt getest hoe horecagelegenheden wegwerpbekers kunnen vervangen door herbruikbare bekers.

Foto’s: Mission Reuse/Jan Kok

Mission Reuse is een meerjarig transitieprogramma. Enviu, Recycling Netwerk en Natuur & Milieu zijn de initiatiefnemers van Mission Reuse. Enviu ontwikkelt circulaire business modellen en zet samen met bedrijven en startups innovaties in de markt. Natuur & Milieu is een milieuorganisatie die zich hard maakt voor duurzamer gebruik van grondstoffen door zowel bedrijven als consumenten. Milieuorganisatie Recycling Netwerk richt zich op de aanpassingen die nodig zijn in het verpakkingsbeleid om de transitie van wegwerp naar hergebruik te maken. Bedrijven die mee willen werken aan herbruikbare oplossingen zijn van harte uitgenodigd zich te melden, laat Mission Reuse weten.

Samenwerking

De pilot is een samenwerking van Mission Reuse met Chalet Helenaheuvel, Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, Natuurmonumenten, GoedVolk en BillieCup.