Een interview met Lidwien Vork, oprichter en directeur Beauforthuis
Lidwien Vork heeft o.a. de opleiding tot biologische boer genoten aan Warmonderhof. In de jaren tachtig was ze onderdeel van een organisatie (MeMO) die mensen hielp allerlei kleinschalige bedrijfjes te starten onder het motto ‘do-it-yourself’. Aansluitend daarop startte zij zelf het Beauforthuis. De -in 1832 door Johannes Stoop gebouwde- boerderij op de Heidenoord toverde ze om in een muziekpodium en theatercafé, dat in 2018 het eerste theater met Ekokeurmerk werd.
Trots vertelt Lidwien over de bijzondere geschiedenis van haar locatie. Johannes Stoop was een sociaal bewogen man en doopte de boerderij in 1844 om tot landbouwschool. Na zijn overlijden liet zijn schoonzoon, Arnoud Jan de Beaufort, achter Heidenoord een kerkje bouwen en stelde zes jaar lang jaarlijks 200 gulden beschikbaar voor de predikant. Hij schonk het pand aan de Hervormde Gemeente onder de voorwaarde dat de kerkelijke bestemming alleen kan wijzigen in een sociaal-culturele bestemming. Daar plukt Lidwien nu de vruchten van. Sinds 1989 heet het Beauforthuis en is er een muziekpodium en theatercafé in gevestigd.
Een bijzondere locatie
Het oude kerkje uit 1861 heeft een hele mooie akoestiek. Dat is nu niet voor niks de concertzaal. Er werden geheime optredens gegeven door grote namen (Doe Maar, Bløf). Naast de concertzaal heeft het Beauforthuis ook een theatercafé, waarbij de horeca geheel biologisch is en met trots het EKO-keurmerk GOUD draagt. Nu in tijden van corona zijn ze creatief en kan je allerlei lekkers afhalen. In de decembermaand hebben ze een aantal specialiteiten in de aanbieding: biologische oliebollen, snert, gepofte kastanjes en een heerlijke gloeiende druivendrank. En niet te vergeten: je kunt ook hier het Heuvelrug Blond bier afhalen met een afdracht voor natuurbeheer van het Nationaal Park.
De eerste echte voorbeeld Heuvelrugtuin
In de tuin van het Beauforthuis ligt ook een heuse Heuvelrugtuin. De eerste Heuvelrugvoorbeeldtuin,. aangelegd op initiatief van Michel van Delft, i.s.m. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, IVN en anderen. Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Als de coronamaatregelen het weer toelaten, kan je de tuin bezoeken om inspiratie op te doen.
De Koepel van Stoop
Lidwien vertelt vol trots dat ze ook de Koepel van Stoop beheren. Stoop wilde een buiten bouwen, maar er waren praktische bezwaren. Uiteindelijk liet hij er wel, in 1840, een theekoepel bouwen door J.D. Socher, voor vrouwlief, Anna Aleida de Beaufort. De Koepel is nu een unieke locatie voor kleinschalige concerten van het Beauforthuis.
Toekomstdromen
Wat betreft Lidwiens toekomstdromen … wat zou het mooi zijn als gelijkgestemde bedrijfjes in de streek (het Bomenmuseum, Kraaybekerhof, de Bijenakker en de Groentenakker, Huize Doorn, de Veldkeuken, de Hondspol …) tot meer samenwerking kunnen komen en bijvoorbeeld ook een fietstocht kunnen ontwikkelen die bij allen langsgaat!