Het bijzondere verhaal van de groene long van midden Nederland

Een familielandgoed ontsluierd

Tientallen vragen borrelen op als je over familielandgoed Den Treek- Henschoten nadenkt, de oase van rust van 2.200 hectare midden in ons zo volle land. Hoe is dit aaneengesloten gebied van bos, landbouwgronden en hei ontstaan? Wie heeft het er voor het zeggen? Wie bepaalt welke bomen er gekapt worden? Hoezo kunnen bezoekers zo maar vrij door al die bossen wandelen, joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden? Wie wonen er in die schilderachtige huisjes?

 

‘Een familielandgoed ontsluierd’ geeft een inkijk in zowel een bijzondere familiegeschiedenis als een voorbeeldig staaltje particulier natuurbeheer. In tekst én beeld.

Journalist Marco Willemse geeft meeslepend antwoord op bovenstaande vragen. Hij duikt diep in de bewogen geschiedenis van de familie De Beaufort, vanaf 1807 de eigenaar van dit toen nog kleine landgoed. Uiteraard staat hij ook uitgebreid stil bij de iconen: de Pyramide van Austerlitz, recreatieplas het Henschotermeer en de ooit zo roemruchte uitspanning Huize Den Treek. Natuurfotograaf Rob Gerritsen brengt een ode aan de vier seizoenen die deze ecologische schatkamer al eeuwenlang zo fraai wisselend belichten.

‘Een familielandgoed ontsluierd’ laat zien dat de mens niet per definitie de vijand van de natuur is. Dankzij de toewijding van eigenaren, beheerders en vrijwilligers is deze voor de Amersfoortse regio zo belangrijke groene long nog groener geworden.

Lees meer: www.spitwerk.nl

familielandgoed Den Treek- Henschoten