Heuvelrugtuin vrijwilligers actief op NLdoet

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft er nog meer mooi groen bij

Op 28 en 29 mei organiseerde het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Voor diverse vrijwilligersgroepen op de Utrechtse Heuvelrug een mooie gelegenheid om aan de slag te gaan met het project Jouw Heuvelrugtuin. De Horst in Rhenen is wat Heuvelrugplanten rijker, de Vrije School in Hoenderdaal heeft heuse Heuvelrugplanten in de schooltuinen en de Poorthuistuin in Baarn is omgedoopt tot Heuvelrugvoorbeeldtuin.

De Horst in Rhenen

De bewoners van de Horst in Rhenen zien graag meer kleur, bloemen en planten in de wijk. Daarom sluiten ze zich graag aan bij het project Jouw Heuvelrugtuin. Tijdens NL Doet, ging de buurt aan de slag met het planten van inheemse planten in één van de plantsoentjes in de wijk. Inheemse planten bloeien langer en bieden nectar voor bijen en vlinders. Minder stenen en meer groen zijn daarbij ook goed om wateroverlast in de wijk te voorkomen. “Ook via de eigen tuin, kunnen buurtbewoners bijdragen. Hoe meer bewoners een Heuvelrugtuin aanleggen, hoe beter en daarom blijven we ook in de toekomst samen aan de slag in de Horst”, aldus Ingrid Brandt, Mieke van der Wolf en Heleen Valk  initiatiefnemers van de Horst.

Natuursterrenwijk Hoenderdaal

Vanuit Stichting GoedVolk UH, de werkgroep biodiversiteit, is door bewoners van de wijk Hoenderdaal het initiatief genomen om andere bewoners te enthousiasmeren voor vergroening van de wijk. Eén van de plannen die opkwamen, was om samen te werken met het project Jouw Heuvelrugtuin en met andere bewoners stap voor stap een Heuvelrugtuin te creëren. De werkgroep Natuursterrenwijk plantte alvast Heuvelrugplanten in de schooltuinen van de Vrije School. Deze krijgen later een plek in de voorbeeldtuin. Ook is er een insectenhotel gebouwd, dat op de Meerkoet komt te staan. “We zijn ontzettend blij met dit initiatief! De wijk wordt er nu al fleuriger van”, zeggen initiatiefnemers Mirjam van Zweeden en Evelien Roos.

Poorthuistuin in Baarn

In de Poorthuistuin in Baarn waren ook vrijwilligers actief op NLdoet. De tuinwerkgroep van Lokaal-O heeft samen met een aantal vrijwilligers de voortuin bij het Poorthuis omgetoverd naar een tuin vol inheemse planten, aantrekkelijk voor vogels en insecten en uiteraard gifvrij. Wethouder Jannelies Vissers en Judith Algra (IVN – project Heuvelrugtuinen) doopten hierna de tuin tot Heuvelrugvoorbeeldtuin. Stichting Baarnsche Bomen zorgde voor een boombankje rond de vlaggenmast, zodat er een mooie zitplek in de tuin komt. Bezoekers kunnen nu in alle rust zich laten inspireren om van hun tuin ook een Heuvelrugtuin te maken.

In beweging voor het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van zes Heuvelruggemeenten en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Doe je mee? Meld je tuin dan aan op de overzichtskaart en blijf op de hoogte van de activiteiten: www.jouwheuvelrugtuin.nl.