Historische kwekerij/moestuin keert terug op Landgoed Zonheuvel

Sinds 1903, toen de schrijver Maarten Maartens zijn intrek deed op Landgoed Zonheuvel, is er sprake van een moestuin. In aanvang om de familie van voedsel te voorzien en daarna als de producent van groente voor het restaurant op het landgoed

Op 1 januari 2021 nam Peter van Doorn het stokje over van Nicole Recourt die in de periode 2017-2020 het concept van de Meerwerktuin ontwikkelde onder meer gebaseerd op de principes van Permacultuur. Na de nodige aanpassingen heropent de kwekerij/moestuin op 1 juli 2021.

Oude tijden herleven

Peter, opgeleid in Permacultuur en circulair landgoedbeheer, besloot de historie terug te brengen in de moestuin/kwekerij.  Peter: ‘’in mijn werkkamer hangt een oude plattegrond van het landgoed uit de begintijd. Daarop is duidelijk te zien hoe de situatie uit die tijd was. En via onze samenwerking met de moestuin van Landgoed Zuylestein kwam ik in contact met Thea Dengerink die gespecialiseerd is in historisch erfgoed en in het bijzonder historische moestuinen’’

De relatie met Landgoed Zuylestein is niet onlogisch wanneer je weet dat Maarten Maartens voordat zijn landgoed gereed was een tijdlang op Zuylestein woonde. Een samenwerking waarbij de historische banden de verbindende factor zijn.

Thea is een dag in de week betrokken bij de ontwikkeling van de moestuin van Zonheuvel. Thea: ‘’ik heb de oude bestelformulieren van kwekerij Abbing uit Bunnik (opgericht in 1982) er op nageslagen. Dat geeft een goed beeld van wat er in die tijd verbouwd werd in deze moestuin. Die gewassen brengen we terug in het hart van de moestuin. Onder de winterlinde die vorig jaar de Earth Charter Nederland werd geplant’’

Levering aan het restaurant

Met de herinrichting van de kwekerij/moestuin zijn ook de afspraken met het restaurant op het landgoed herbevestigd. Iedere week wordt door Peter en zijn mensen een lijst gemaakt van wat er op dat moment geoogst kan worden. Dat wordt vervolgens bezorgd bij het restaurant en verwerkt in de menu’s voor de gasten.

Kim Staal, hotelmanager van Hotel en conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel: ‘’ Door de groente uit onze eigen moestuin te gebruiken garanderen we onze gasten een maximale versheid van producten. En het is leuk om het verhaal te vertellen dat wat onze gasten ’s avonds op hun bord aantreffen ’s ochtends nog in de moestuin groeide. Een verhaal dat past bij onze visie over duurzaamheid en gezondheid’’.

Meehelpen in Lokale voedselvoorziening

De kwekerij/moestuin is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen de historie terug te brengen in de moestuin. Zo staat de restauratie van de kweekbakken nog op het wensenlijstje van Peter. Peter: ‘’ in overleg met de Anne van Rooij van de gemeente Utrechtse Heuvelrug brengen we in kaart wat er nodig is om de kweekbakken in de oude staat te herstellen. Als dat gerealiseerd is kunnen we ook de oude gewassen onder glas opnieuw gaan kweken’’.

Meer weten?

Kijk op www.goedlandt.nl en www.campuslandgoedzonheuvel.nl