Inwoner van Rhenen en (bijna) klaar om je regenpijp af te koppelen? Kom naar de ‘Afkoppeldag’!

Steeds vaker krijgen we te maken met lange periodes van droogte. Dat maakt het voor planten moeilijk om voldoende water te vinden, zowel in onze tuinen als in de natuur. Tegelijkertijd zorgen hoosbuien ook steeds vaker voor overbelasting van het riool. Hartstikke zonde, want met al het water van onze daken kunnen we juist het grondwater op goed op peil houden. Dat gaat uitdroging van de bodem tegen en is dus heel goed voor een mooie groene tuin en voor de natuur op de Utrechtse Heuvelrug.

Gelukkig is er een simpele manier om regenwater te benutten voor de tuin: namelijk door je regenpijp van het riool af te koppelen! Het afkoppelen van een regenpijp is heel simpel en kost zo`n 5 tot maximaal 20 minuten per regenpijp. Toch blijkt dat tuinbezitters in de praktijk vaak met vragen blijven zitten en de stap niet goed durven zetten.

Daarom organiseert Heuvelrugtuinen samen met de Gemeente Rhenen op zaterdagochtend 23 september de ‘Afkoppeldag’. We ontvangen inwoners graag bij de Ontmoetingskerk voor:

  • Een kort programma over het hoe en waarom van afkoppelen,
  • Een rondleiding door de prachtige Heuvelrugtuin (inclusief praktijkvoorbeelden van de vele afgekoppelde regenpijpen!)
  • Een demonstratie van afkoppelexpert en regenwateradviseur Lanny Olie.

Lanny staat ook klaar om individuele vragen te beantwoorden over het afkoppelen van de regenpijp en het wegleiden van regenwater. Daarnaast zorgen we dat je de benodigdheden voor het afkoppelen mee naar huis kunt nemen, zodat je gelijk aan de slag kan.

Win hulp bij het afkoppelen bij jou thuis

Ben je er dan echt klaar voor? Wij geloven van wel! Mocht je toch nog hulp of advies ter plekke willen, dan kun je je daarvoor opgeven. Bij een aantal deelnemers gaat Lanny namelijk aansluitend aan de bijeenkomst bij de Ontmoetingskerk langs om kosteloos het afkoppelen te begeleiden. Je betaalt alleen voor de benodigde materialen. Voor deze extra dienst is maar een beperkt aantal plaatsen, dus geef het tijdig door als je hiervoor in aanmerking wil komen. Dit kan je aangeven via het reguliere aanmeldformulier.

Tip: Meld je je samen met zoveel mogelijk buren aan, dan maak je meer kans om uitgekozen te worden!

Aanmelden & vragen

De Afkoppeldag is in het kader van project Heuvelrugtuinen kosteloos bij te wonen voor inwoners van de gemeente Rhenen en vindt plaats bij de Ontmoetingskerk Rhenen (adres: Anjerlaan 1) op zaterdag 23 september van 10:00 tot 12:00 uur.

Aanmelden kan via dit formulier. Neem bij vragen contact op met Judith Algra via j.algra@ivn.nl

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door zes Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe, HDSR, Vitens en diverse sponsoren