Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug verwelkomt nieuw lid Raad van Toezicht

Carla Dik-Faber is per 22 april lid van de RvT van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT, 22 april – Met ingang van 22 april is Carla Dik-Faber toegetreden tot de Raad van Toezicht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Tot voor kort was zij Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, in 2017 zelfs gekozen tot groenste Kamerlid. Al 25 woont ze in Veenendaal, in een woning vlakbij het Nationaal Park. Ze heeft veel zin in deze prachtige nieuwe uitdaging voor een gebied dat ze een warm hart toedraagt.

Carla werd geboren in Voorburg en groeide op in Wassenaar. “Aan één van de mooiste stranden van Nederland”, vertelt ze. Daar gaat ze nog regelmatig naar toe. Maar ook kent ze het Friese platteland goed. Daar komen haar ouders vandaan. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door tussen de Weidevogels. Na haar studie Kunstgeschiedenis in Utrecht, kwam ze in Veenendaal terecht samen met haar echtgenoot. En dat beviel goed, want na 25 jaar wonen ze er nog altijd met veel plezier.

Na 8,5 jaar actief te zijn geweest in de Tweede Kamer is het nu tijd voor wat nieuws. Naast haar nieuwe functie als lid van de Raad van Toezicht van het Nationaal Park hoopt ze meer tijd te gaan steken in familie en vrienden en haar geliefde cello. En ze wil graag op zoek naar concrete manieren om zich in te zetten voor duurzaamheid dicht bij huis.

“Wat ik wil bijdragen als lid van de Raad van Toezicht is mijn bestuurlijke ervaring en mijn kennis van netwerken van overheden en andere partners. Wat ik heel mooi vind, is te zien dat mensen het afgelopen ‘corona’-jaar de natuur (her)ontdekt hebben. De vraag is hoe we dit goed samen kunnen laten gaan met het beschermen van de natuur. Kunnen we de betrokkenheid van mensen ook concreet maken? Bijvoorbeeld met projecten zoals de Heuvelrugtuinen. Daarmee kunnen mensen letterlijk bijdragen aan meer groen door het vergroenen van hun eigen achtertuin. Ook lijkt het me interessant om te kijken in hoeverre deze nieuwe interesse in natuur van financiële betekenis kan zijn voor het beheer en de ontwikkeling van groen” – Carla Dik-Faber.

Favoriete plek

Als oud-Statenlid van de provincie Utrecht kent ze het Park goed. Haar favoriete plek in het Nationaal Park is Plantage Willem III. Hier wandelt ze graag en kijkt ze uit over het landschap richting de Rijn. Zie ook het filmpje dat LandschappenNL maakte over haar favoriete natuurgebied:

Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud gebied dat door haar ligging en schoonheid een plek is waar mensen graag tot rust komen en nieuwe energie krijgen. De unieke natuur en het diverse landschap met bossen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. 150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s stenen en aarde op en vormden de Utrechtse Heuvelrug. Zo ontstonden enorme hoogteverschillen in het landschap. Ook is het gebied bijzonder door de enorme schat aan erfgoed die je er vindt: een gebied met de grootste landgoederen dichtheid van Nederland, grafheuvels uit 2500 – 2000 v.Chr. en een indrukwekkende militaire historie. En niet te vergeten de unieke ligging in een zeer druk en verstedelijkt gebied, wat vraagt dat we extra goed voor de natuur zorgen.

Een unieke samenwerking

Om dit unieke gebied te beschermen en te behouden, is de stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug opgericht. Binnen dit samenwerkingsverband werken de eigenaren van natuurterreinen, provincie Utrecht en gemeenten op en rond de Utrechtse Heuvelrug samen met andere organisaties en gebiedspartijen. Samen zorgen we ervoor dat de Heuvelrug er in 2030 nog mooier en beter bij ligt dan nu. Daarmee bedoelen wij dat de natuur rijker en diverser is dan nu, dat het kostbare culturele erfgoed in goede staat is en dat de bezoekers meer dan ooit van dit alles kunnen genieten.