Nieuws van de Heuvelrugalliantie

Heidetuin gered en Dassendocumentaire is er bijna..

Tijdens de online bijeenkomst van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op 29 oktober gaven we een viertal initiatieven het podium. Ze deden een oproep om hen verder te helpen: van het zoeken naar bepaalde contactpersonen of een locatie tot het verzoek voor een donatie of specifieke kennis. De Heidetuin in Driebergen en de Dassenwerkgroep hebben al mooie stappen gezet.

Heidetuin in Driebergen geadopteerd door Utrechts Landschap

De Heidetuin in het Rijsenburgse Bos is ontstaan na de februaristormen in 1953. De tuin is op dit moment in slechte staat en de Vereniging ‘Tussen Heuvelrug & Wetering’ presenteerde haar plannen om de Heidetuin te revitaliseren. Ze zochten naar kennis, handjes en geld om de heidetuin in ere te herstellen. Inmiddels heeft Utrechts Landschap zich gemeld als reddende engel. De Heidetuin in Driebergen wordt, als onderdeel van een totaaldeal over de bossen, eigendom van het Utrechts Landschap. De gemeente heeft een intentieovereenkomst gesloten met de natuurorganisatie uit De Bilt. Daarmee lijkt de toekomst van de Heidetuin verzekerd!

1650,- euro ingezameld voor de natuurdocumentaire van de Dassenwerkgroep

De Dassenwerkgroep van Vereniging Dorp en Natuur uit Leersum filmde voor hun project Dassen van de Heuvelrug het leven van twee dassenfamilies. Ze kunnen met de beelden die ze verzameld hebben, bijna een natuurdocumentaire maken. Hiervoor hadden ze 1650,- euro nodig om twee time lapse camera’s te kopen. Inmiddels hebben ze van hun eigen Vereniging Dorp en Natuur al een bedrag van 400,- euro mogen ontvangen. Ook kregen ze bijdragen van diverse individuen. Nationaal Park doet een bijdrage van 500,- euro aan dit bijzondere project. Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap vullen dit aan met beiden een bedrag van 350,- euro. Hiermee zijn ze rond en gaan ze van hun documentaire een paradepaardje voor de Utrechtse Heuvelrug maken.

De andere initiatieven

Er zijn uiteraard nog veel meer initiatieven op de Utrechtse Heuvelrug. Kijk hier voor de andere inzendingen. En heb je zelf een initiatief dat je onder de aandacht wilt brengen? Maak dan een filmpje van ongeveer 1 minuut waarin je vertelt waar je je voor inzet, welke bijdrage je levert, wat je nodig hebt om je initiatief te doen slagen. Je initiatief moet raakvlakken hebben met behoud en bescherming van natuur, landschap en/of erfgoed. Stuur dit filmpje naar judith.boekel@np-utrechtseheuvelrug.nl.