Opening eerste PlasticVrije Zone in het Doornse Gat in Nationaal Park

CleanUp opruimactie is tevens startsein van online Beleefweek Nationaal Park 2020

Op vrijdag 16 oktober 2020 is de eerste PlasticVrije Zone op de Utrechtse Heuvelrug in het Doornse Gat geopend, een recreatieterrein dat onderdeel is van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De PlasticVrije zone is een initiatief van GoedVolk en wordt ondersteund door Staatsbosbeheer en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Om het Doornse Gat het predicaat ‘plasticvrij’ te kunnen geven, was er in de ochtend eerst een opruimactie. Basisschoolleerlingen van Maupertuus uit Driebergen hebben de omgeving van het Doornse Gat ontdaan van al het plastic en ander zwerfafval. Een actie geheel in lijn met de Beleefweekvan het Nationaal Park, waarin tal van ondernemers, terreinbeheerders en natuurorganisaties speciale online activiteiten organiseren voor jong en oud.

Help mee: neem afval mee naar huis

Van de miljoenen verpakkingen, flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt een aanzienlijk deel in onze leefomgeving en in de natuur. Het duurt erg lang voordat zwerfafval zonder tussenkomst van de mens is afgebroken. Ook in de natuur kom je regelmatig zwerfafval en plastic tegen. “Dat is precies de reden dat GoedVolk samen met Staatsbosbeheer en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in gesprek zijn gegaan over een PlasticVrije Zone; een gebied waar we bezoekers oproepen om zo min mogelijk plastic mee naar toe te nemen, en zeker geen afval achter te laten. Neem je rommel mee naar huis.” Aldus Corien Koreman, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer.

CleanUp: het startschot van de Beleefweek

De opruimactie voorafgaand aan de officiële opening van de PlasticVrije Zone was gelijk ook het startsein van de Beleefweek in het Nationaal Park. “Deze wordt ieder jaar georganiseerd om bezoekers te laten zien hoe mooi en leerzaam de natuur is. Door de coronamaatregelen zijn alle fysieke evenementen en excursies afgezegd en kunnen mensen online of zelf de natuur beleven. Natuurlijk roepen we bezoekers op om drukke plaatsen te mijden. Je kunt het hele jaar van de natuur genieten, niet alleen in de herfstvakantie. De online activiteiten kunnen hier ook aan bijdragen. Dit jaar beleven we de herfstvakantie net even anders.” aldus Janine Caalders, directeur bestuurder van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie over de Beleefweek.

Zelf een plasticvrije zone starten

De lancering van deze PlasticVrije zone is geen op zichzelf staande actie. “We hopen natuurlijk dat een sneeuwbaleffect ontstaat en dat deze actie andere (recreatie)ondernemers en liefhebbers van de natuur inspireert om ook een PlasticVrije zone te starten.” aldus Erwin Hollestelle initiatiefnemer Goed Volk. En we hebben meteen goed nieuws! De eerste de plasticvrij belofte heeft zich al gemeld: in 2021 zal ook SDG House Campus Landgoed Zonheuvel het concept PlasticVrije Zone implementeren.