Opening openbare Heuvelrugtuin in hartje Rhenen

Het parkje naast de Gedachteniskerk aan de Herenstraat is een Heuvelrugvoorbeeldtuin

Wethouder Peter de Rooij heeft op woensdag 2 juni de eerste openbare Heuvelrugtuin in de gemeente Rhenen geopent. Bij de opening zijn leerlingen van de Cuneraschool en cliënten van Bartiméus werkplaats Boschwijk aanwezig.

Afgelopen voorjaar is het parkje naast de Gedachteniskerk aan de Herenstraat in Rhenen opnieuw ingericht. De wens was om hier een plek van rust en ontspanning te creëren en tegelijkertijd bij te dragen aan de natuurwaarde. Daarom besloot de gemeente om van deze plek een Heuvelrugvoorbeeldtuin te maken. Om te vieren dat de tuin af is, onthulde wethouder Peter de Rooij samen met leerlingen van de Cuneraschool, een insectenhotel. Dit insectenhotel is gemaakt door vrijwilligers en cliënten van de dagbesteding Boschwijk. Het moge duidelijk zijn: mens én dier zijn welkom om van deze plek te komen genieten. Het parkje was van 1829 tot eind 1900 een begraafplaats. Verspreid over het terrein liggen nog twaalf graven of grafkelders. Die graven zijn opgeknapt.

Een stukje Nationaal Park

Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen en bij het onderhoud wordt geen gif gebruikt. Verder is de tuin een fijne plek voor vogels en insecten en worden planten gebruikt die thuishoren in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Daarmee is zo’n tuin goed voor de lokale biodiversiteit. Via de tuin en de bestrating kan het regenwater in een Heuvelrugtuin bovendien goed in de grond zakken en worden opgenomen.

Mooie lokale samenwerking

Voor het maken en onderhouden van de nieuwe voorbeeldtuin aan de Herenstraat werkt de gemeente samen met Groei & Bloei afdeling Veenendaal, Rhenen e.o. en de houtbewerkingsafdeling Boschwijk van Bartiméus. Samen verzorgden zij de bouw van het insectenhotel. De groep 5 leerlingen van de Cuneraschool kregen op 2 juni van hen uitleg over dit bouwwerk en de waarde ervan voor insecten en vogels. De leerlingen kunnen ook zelf aan de slag; Zij krijgen elk een doe-het-zelf vogelhuisje cadeau. Deze bouwpakketjes zijn gemaakt van pallethout en geschaafd, gezaagd en van timmergaten voorzien door cliënten van Boschwijk.

Meer Rhenense Heuvelrugtuinen

Op meer plekken in Rhenen wordt gewerkt aan Heuvelrugtuinen. Even verderop krijgt het concept een plekje in de vernieuwde entree van sportpark Candia. De Werkgroep Groene Kerk van de Protestantse Gemeente Rhenen is druk bezig met hun tuin bij de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan. En in Achterberg pakken bewoners van de Horst samen een plantsoen in hun straat en de voor- en achtertuinen aan. De meeste voorbeeldtuinen zijn vrij te bezoeken. Bewoners kunnen een kijkje komen nemen en ideeën opdoen.

Over Heuvelrugtuinen

Het project Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met hulp van zes Heuvelruggemeenten en verschillende sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Bewoners die van hun tuin een Heuvelrugtuin hebben gemaakt kunnen dit aanmelden voor op de overzichtskaart op www.jouwheuvelrugtuin.nl. Zij krijgen dan een presentje en maken kans op een cadeaubon die te besteden is bij de deelnemende lokale tuincentra.