PGGM opent Heuvelrug Voorbeeldtuin op eigen terrein

PGGM heeft nu ‘een stukje Nationaal Park’ in eigen tuin

Met de lente in de startblokken  opent vandaag een Heuvelrug Voorbeeldtuin bij het hoofdkantoor van PGGM in Zeist. Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Deze bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en heeft inheemse planten die passen in de omgeving. In het park rond het PGGM-kantoor zijn al deze elementen te vinden.

Een plek vol inspiratie

Naast heel veel verschillende inheemse planten zijn er  een insectenhotel, vogelnestkasten en een broeihoop. Verschillende vogels vinden hier een plekje om hun nest te bouwen in de holtes, kieren en scheuren van de oudere bomen. De insectenhotels worden bezocht door metselbijen, mieren, kevers, vliegen, vlinders, wespen en lieveheersbeestjes. De ‘broeihoop’, het opgestapelde dode hout en snoeiafval, biedt een welkome verstopplek voor bosmuisjes en egels. Het park is daarmee een plek vol inspiratie om van je eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Een wadi voor opvang water

In het zuidelijke deel van het park ligt een wadi; het ‘paradepaardje’ van deze Heuvelrug Voorbeeldtuin. Dit is een verlaagde plek waar tijdelijk water in opgeslagen kan worden. Ook in particuliere tuinen zijn wadi’s een goede manier om water op te vangen tijdens zware buien en veel neerslag. Bovendien bieden ze een geschikte leefruimte voor amfibieën zoals kikkers en salamanders die zich thuis voelen tussen de inheemse planten zoals moerasspirea en koekoeksbloem. Vanaf deze plek is er bovendien een mooie doorkijk naar de rest van het park. Ruimte geven aan lokale biodiversiteit past in het streven van PGGM bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Medewerkers en bezoekers van harte welkom

Het park rond het hoofdkantoor van PGGM aan de Noordweg-noord in Zeist is overdag zowel voor de medewerkers als voor omwonenden toegankelijk via verschillende wandelpaden. Tuinmeubilair is  gemaakt van hout afkomstig van omgewaaide bomen op het terrein. Breng dus eens een bezoekje aan dit mooie Heuvelrugpark.

In beweging voor het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van zes Heuvelruggemeenten en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren. Kijk ook op www.jouwheuvelrugtuin.nl.