Samen een groot park
Door Het Hof van Cartesius en Rotsoord vrijdag 30 oktober officieel om te dopen tot Zusterparken van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, zetten buurtvergroeners een nieuwe stap naar één groot park. Deze buurtvergroeners zijn een community van bewoners en ondernemers op Rotsoord en de initiatiefnemers van Het Hof van Cartesius in het Werkspoorkwartier. Zij zijn op een missie: groen laten groeien tussen Zusterparken in de steden en de uitgestrekte natuur van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vrijdag 30 oktober onthullen zij in een feestelijke online ceremonie de speciale naambordjes.
Rotsoord
Deze ceremonie volgt op verschillende activiteiten, zoals de aanleg van een boomparkeerplaats en een zaaiactie voor bijvriendelijke bloemen. De naambordjes voor de Zusterparken zijn gemaakt door De Snijzaak en Tafelboom. Tafelboom is een houtwerkplaats op Rotsoord die uitsluitend Utrechtse bomen gebruikt. Voor Rotsoord betekent het predikaat Zusterpark meer energie voor vergroening door de gebruikers zelf: zo zijn zij bezig met bloemrijke boomspiegels, geveltuinen en beplanting op en voor De Helling. Het bord wordt in Rotsoord op de gevel van poppodium De Helling gehangen.
Hof van Cartesius
De alliantie met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en andere Zusterparken is voor Het Hof van Cartesius één van de manieren om te werken aan natuur, biodiversiteit en een klimaatbestendige stad. Binnenkort starten hier initiatieven voor verbetering en beheer van nabijgelegen groen en de ontwikkeling van een ‘groene gordel’ in het Werkspoorkwartier. Bovendien planten zij binnenkort extra bomen bij en rondom het Hof, zodat er een klein Zusterbos ontstaat. Het naambordje zal worden geplaatst op de plek waar in de toekomst de groene gordel start.
Zusterparken
Groen om je heen wordt steeds belangrijker. Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen, zeker nu meer mensen aan huis gebonden zijn. Dat geldt zowel voor groen dichtbij huis als voor groen verder weg. Tegelijkertijd staat de aanwezige flora en fauna onder druk. Nationale Parken zoals de Utrechtse Heuvelrug worden steeds populairder. Door het toenemende gebruik, maar ook door de groei van het aantal inwoners en de komst van meer gebouwen, staat de kwaliteit van de natuur onder druk.
Daarom bundelt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de krachten met buurtvergroeners en richten zij samen Zusterparken op. Zo ontstaan groene verbindingen tussen steden en het Nationaal Park, net zolang tot zij samen één groot park zijn. Steeds meer Zusterparken in Utrecht en Amersfoort zijn in aantocht. Deze groeiende beweging staat open voor iedereen die zich wil inzetten voor natuur, landschap en groen erfgoed. Als Zusterparken nodigen de initiatiefnemers de steden Utrecht en Amersfoort uit te helpen meer natuur te realiseren.
Iedereen kan meedoen
Naast deze prachtige parken kan iedereen die wil, bijdragen aan meer groen en biodiversiteit. Je kunt van je eigen tuin namelijk een Heuvelrugtuin maken en zo ook onderdeel zijn van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.