Support de Gravel Code

Op zoek naar avontuur, weg van de drukte, hebben veel fietsers het afgelopen jaar de gravelbike ontdekt. Daarmee ben je iedere ondergrond de baas, van asfalt tot karrensporen en van grindwegen tot bospaden. Ondanks die vrijheid is ook een gravelbiker aan regels gebonden. Daarom bedachten wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets en bekende gravelbikers als Gijs Bruinsma, Erwin Sikkens en Christiaan Warger de Gravel Code. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug steunt dit initiatief van harte.

Gravelen is hot. Lekker op je eigen houtje door de natuur dwalen. Wie wil dit nu niet? Toch heb je bij fietsen over onverharde paden te maken met meerdere grondeigenaren, zoals natuurorganisaties en particulieren, met ieder hun eigen regels.

“Waar mountainbikers veelal speciaal aangelegde singletracks volgen, zoekt de gravelbiker vaker een eigen weg. Dat levert af en toe ingewikkelde situaties op met andere recreanten.” zegt Bart van de Vossenberg van Wielersportbond NTFU.

Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer en zelf enthousiast fietser, herkent dit:

“Hoewel fietsers van harte welkom zijn in onze gebieden, wil dat niet zeggen dat je op ieder pad mag fietsen. Ook al beweert je GPS-toestel soms het tegendeel.”

Om ervoor te zorgen dat gravelaars ook in de toekomst van onverharde paden kunnen blijven genieten, hebben Wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets de handen ineen geslagen en de Gravel Code gelanceerd.

Deze bestaat uit drie regels

1. Be nice, say hi
Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
2. Enjoy nature
Neem afval terug mee naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.
3. Stay on track
Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check – voordat je een strook induikt – of er verbodsborden staan.

Support

Om de lancering van de Gravel Code kracht bij te zetten stonden de initiatiefnemers afgelopen weekend op het bekendste gravelpad van Nederland, het Let de Stigterpad. Honderden fietsers lieten hun handtekening achter op het gele bord dat speciaal voor dit doel naast de Utrechtse gravelstrook was gepland.

Stef Habets van Shimano is blij met het enthousiasme waarmee de Code werd ontvangen:

“Voor Shimano staan mens en natuur centraal. Dit positieve samenspel zien we duidelijk terug in de Gravel Code. We zijn blij dat naast ons zoveel andere fietsmerken het gravelen een warm hart toedragen.”

Signeer en unlock

Uiteraard blijft het niet bij een eenmalige signeersessie in de bossen. Op Gravelcode.nl laten gravelaars, natuurorganisaties, fietsmerken en -media zien dat ze het initiatief blijvend ondersteunen. “Gravelen is genieten. Dit mag echter nooit ten koste gaan van de natuur. Daarom hebben wij de Code ondertekend,” zegt Imo Muller van Bicycling. Fiets draagt de Code eveneens uit: “We bepalen met ons gedrag zelf of we als gravelaars welkom blijven in het bos. Laten we daar naar handelen door ons aan de Code te houden,” vertelt hoofdredacteur Edwin Haan. Ook Gijs Bruinsma, een van de bekendste bouwers van gravelroutes, staat volledig achter de Gravel Code. “Als gravelrijders willen we laten zien dat we fietsen in de natuur serieus nemen. Door ons aan de regels te houden, blijft het leuk in de bossen.”

Bekijk ook het filmpje van de lancering