Tekenseizoen: met deze tips ben jij goed voorbereid

Het tekenseizoen is weer gestart. Dit betekent dat als je recreëert in de natuur je een verhoogd risico loopt op een tekenbeet. Wat moet je weten over de teek?

  • Teken leven in bossen, heide, beschutte weilanden, maar ook gewoon in je achtertuin. Ze zitten vooral in hoog gras en droge bladeren en stappen vanuitdaarover op dier en mens. Ze vallen niet uit bomen.
  • Ze gedijen het beste bij 7 graden of meer en zijn het actiefst in de periode van maart t/m oktober met als piek de maanden juli en augustus.
  • Een tekenbeet kan heel vervelend zijn als je dit niet op tijd ontdekt. Het kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Controleer!

Bent u op een plaats geweest waar teken voorkomen? Controleer uzelf (en eventueel anderen) op tekenbeten. Een teek heeft voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Ze zijn heel erg klein dus pak er eventueel een vergrootglas bij.

Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. U kunt dit het beste doen met een tekentang die u bij de apotheek of drogist kan kopen.

Nature Today onlangs een app gelanceerd waar u de tekenactiviteit bij u in de buurt kunt checken. Ook kun je hier tekenbeten melden, een alarm instellen van een tekencheck en is er uitgebreide informatie beschikbaar.

Deze app is beschikbaar voor Apple en Google Play.