Terugblik online bijeenkomst van 29 oktober

De kracht van samenwerken

Er gebeurt veel in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er zijn allerlei initiatieven van burgers, vrijwilligersorganisaties en ondernemers die actief zijn in Nationaal Park. Ook werken we samen met gemeenten, provincies, waterschappen, terreinbeheerders en andere partners om natuur, landschap en erfgoed van Nationaal Park te beschermen en verder te ontwikkelen. Tijdens de online bijeenkomst van 29 oktober blikten we terug op de behaalde successen, spraken we over de wateropgave en lieten ons inspireren door de vele mooie inzendingen die we ontvingen van de Heuvelrugalliantie.

Een paar cijfers:

  • Ruim 100 deelnemers deden mee aan de bijeenkomst.
  • Meer dan 500 chatberichten werden geplaatst in de chatroom.
  • We kregen een 8,6 van de deelnemers.

De Heuvelrugalliantie

Of het nu gaat om plasticvrije zones, een herder met een missie of zusterparken, allemaal zetten ze zich in voor natuur, landschap en erfgoed in en rond het Nationaal Park. Zij willen hun initiatieven graag een stap verder brengen en hebben u daarbij nodig! In samenwerking met Natuur en Milieu Utrecht riepen we daarom op om initiatieven in te sturen. We gaven het podium aan de Schaapskudde van Doorn, Zusterpark Rotsoord, de Heidetuin in Driebergen en de Natuurdocumentaire van de Dassenwerkgroep. Bekijk hun initiatieven en de vele andere inzendingen op onze website en help mee.

Ga naar de Heuvelruginitiatieven.

De Blauwe Agenda

Onder de naam ‘Blauwe Agenda voor de Heuvelrug’ zijn afspraken gemaakt om problemen door watertekort én wateroverlast in en rondom Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug aan te pakken. Door de klimaatverandering krijgen we te maken met steeds extremer weer. Langere periodes van hitte en droogte gevolgd door heftige regenbuien, zorgen voor problemen in onze woonomgeving, in de natuur, bij de landbouw en voor de drinkwatervoorraad. Diverse partners in het gebied werken samen het watersysteem te verbeteren. Het realiseren van een robuuster watersysteem op en rond de Heuvelrug is onderdeel van de ambities uit de Samenwerkingsagenda van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

 

Filmpje over de Blauwe Agenda van de Heuvelrug

Piet Verdonschot, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Wageningen Universiteit, legt in dit filmpje uit hoe het watersysteem in elkaar zit.

 

De successen van samenwerken: terugkeer van de das en het heideblauwtje

In 2003 werd het Nationaal Park opgericht. Sinds die tijd is er door veel mensen en organisaties hard gewerkt aan het verbeteren van de natuur, en dat werpt zijn vruchten af. Zo is er onder andere geïnvesteerd in heideherstel en in ecoducten en andere verbindingszones. Hoe dit is aangepakt en wat het heeft opgeleverd, zie je terug in onderstaande filmpjes.

Bekijk het filmpje over de successen van de samenwerking met interviews met gedeputeerde Hanke Bruins Slot en boswachters Rein Zwaan en Maarten den Hartigh.

 

Bekijk het complete interview met Rein Zwaan over het heideherstel en hoe omgegaan wordt met het kappen van bomen.

 

Bekijk het complete interview met Maarten den Hartigh over de terugkomst van de das op de Utrechtse Heuvelrug.

 

Bijeenkomst terugkijken

Voor iedereen die de bijeenkomst gemist heeft, is nu de terugkijklink beschikbaar.

Bekijk de online bijeenkomst.

Q&A

Tijdens de bijeenkomst zijn veel vragen gesteld in de chat. Niet alle vragen hebben we kunnen beantwoorden. Wij zullen hier binnenkort op terug komen met een Q&A.