Voorbeeld Heuvelrugtuin aan de rand van Veenendaal gerealiseerd

Aan de zuidwestelijke rand van Veenendaal, grenzend aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt De Eekhoeve. Op het erf van deze zorg- en beleefboerderij zijn ook een landwinkel en theehuis te vinden. Én – als het weer een beetje meezit – zal De Eekhoeve vanaf eind maart ook de derde voorbeeld-Heuvelrugtuin vormen.

“Een voorbeeldtuin moet een inspiratiebron zijn voor anderen. In de voorbeeldtuin laten we zien wat de mogelijkheden zijn met inheemse planten en wat het effect daarvan is op de inheemse fauna”, leggen Martin Bovenschen en Tidde de Vries, hoveniers bij De Eekhoeve, uit.

In de tuin van De Eekhoeve zullen dan ook een selectie van planten uit de Heuvelrugtuin-plantenlijst worden gebruikt. Verdere plannen omvatten onder andere het aanleggen van een natuurlijke tuin met een waterpartij en schuilplaatsen voor dieren. Zo zal er een broeihoop worden aangelegd waarin ringslangen eieren kunnen leggen, en zal een insectenhotel onderdak bieden aan bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, vlinders en bijen. “Het doel is om  zoveel mogelijk insecten, vogels, amfibieën, reptielen en kleine dieren aan te trekken”, aldus Tidde.

Hoe De Eekhoeve erbij kwam om een voorbeeld-Heuvelrugtuin te maken? Er stond al een paddenpoel op de agenda en deze kleine tuinrenovatie bleek een uitgelezen kans om er een voorbeeldtuin van te maken. Met wat extra aanpassingen en inheemse planten kan de tuin van De Eekhoeve namelijk voldoen aan de criteria van een Heuvelrugtuin. De Eekhoeve had dan ook een goede basis: “Het leuke is dat de voorbeeldtuin geïntegreerd wordt in een reeds bestaande bloemenpluktuin en moestuin. Zo kunnen de bezoekers van De Eekhoeve ook kennismaken met het concept Heuvelrugtuinen.”

Bezoekers zijn dan ook – zelfs met de geldende coronamaatregelen – van harte welkom om de voorbeeldtuin te komen bewonderen. De Eekhoeve is van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 17:00 geopend. “En na alle tuin-inspiratie kunnen mensen in ons knusse theehuis ‘Bij Kees en Sien’ een lekkere kop koffie to go met wat lekkers halen”, tipt Martin.