Zusterparken Zaaien: Individueel zaaien, voor gemeenschappelijk plezier

Hof van Cartesius en de community van (buurt)bewoners en ondernemers op Rotsoord zetten een volgende stap in de vergroening. Deze initiatiefnemers bouwen al een tijdje aan duurzame groene plekken in Utrecht. Met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn zij op een missie: groen laten groeien. Van Heuvelrug naar Zusterpark en vervolgens weer van Zusterpark naar Zusterpark, net zolang tot er één groot park ontstaat. Als Zusterparken nodigen de initiatiefnemers heel Utrecht uit om te helpen meer natuur in de stad te realiseren. Dit doen zij door een Voedselbank voor Bijen in te richten.

 

Voedselbank voor de Bijen
In samenwerking met het platform The Pollinators delen het Hof van Cartesius en de community op Rotsoord gratis zakjes bloemzaad uit. Deze zijn contactloos af te halen bij Houtwerkplaats Tafelboom (Rotsoord 32) en bij het Hof van Cartesius (Vlampijpstraat 94) tijdens de openingstijden van genoemde locaties. Op 22 april, tijdens Nationale Zaaidag, vragen we iedereen deze bloemzaden te zaaien in eigen tuin of balkon, en één handje zaad bewaren. De Zusterparken nodigen buurtbewoners uit dit restje bloemzaad uit te strooien in het Werkspoorkwartier of op Rotsoord. Zo ontstaan er deze zomer voedselrijke plekken voor bijen, vlinders en andere bestuivers in tuinen én meer groene plekken in de openbare ruimte.

Door gratis bloemzaad uit te delen, helpen de Voedselbanken voor de Bijen de noodlijdende populatie van bestuivende insecten. Deze vliegende vrienden spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en in onze voedselproductie.

Zaaien in tijden van Corona
Door allemaal apart bloemzaad uit te strooien en de foto’s van de zaaiactie en de resultaten daarvan online te delen, ontstaat er een groene band tussen de deelnemers. Tijdens de Nationale Zaaidag, georganiseerd door The Pollinators, zetten de Zusterparken groene ondernemers op het Hof van Cartesius en op Rotsoord in het zonnetje, door een privéconcert aan te bieden met speciale ‘Flower Power Muziek’, verzorgd door Muziek Thuisbezorgd.

Heuvelrugtuinen
Wil je nóg verder vergroenen? Op donderdag 23 april lanceert Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het project Heuvelrugtuinen. Hiermee krijg jij alle tips & tricks om een stukje Nationaal Park in jouw voor- of achtertuin te creëren.

Wie zijn de initiatiefnemers?
Een community van (buurt)bewoners en ondernemers op Rotsoord maakt zich hard voor vergroening van dit stukje Utrecht-Zuid en voor meer zeggenschap van (buurt)bewoners en ondernemers over de inrichting van het gebied. Door bijeenkomsten en andere activiteiten te organiseren, hoopt de community de doelstellingen uit het pamflet Rotsoord Groen te realiseren.

Het Hof van Cartesius is een groene werkplek voor creatieve makers in het Utrechtse Werkspoorkwartier. Naast proeftuin voor circulair bouwen zijn klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling en het vergroten van biodiversiteit in de stad belangrijke uitgangspunten voor de ondernemerscoöperatie die het gebied ontwikkelt.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is uniek erfgoed, zowel landschappelijk als cultuurhistorisch, dat zich uitstrekt van het Gooimeer tot aan de Grebbeberg. Door haar ligging en schoonheid is de Utrechtse Heuvelrug al eeuwenlang een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Het Nationaal Park ziet dat natuur niet ophoudt bij de grens van het bos en dat samenhang tussen het Nationaal Park en de omliggende steden en dorpen erg belangrijk is. Voor flora, fauna én voor mensen. Daarom bundelt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de krachten met buurtvergroeners in de omringende steden. Samen richten zij Zusterparken op. Zo bouwen ze groene verbindingen tussen steden en het Nationaal Park, net zolang tot er één groot park is ontstaan.