Op woensdag 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun diepe band met het nationaal park. Maak kennis met een landgoedeigenaar die staat voor het motto ‘door samenwerken meer bereiken’. Laat je inspireren door een ondernemer die zijn visie deelt over creëren van een duurzame en natuurlijke omgeving voor zijn vakantiepark. Of stap in de wereld van een avontuurlijk lid van de jongere raad, die haar filosofische blik op de natuur van het nationaal park richt.

De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken.

Activiteiten en tentoonstelling

Er zijn altijd leuke, educatieve activiteiten en excursies te doen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2023 is er op Kasteel Groeneveld in Baarn een tentoonstelling van de portretten van alle nationale parken in Nederland. In het weekend is deze tentoonstelling vrij toegankelijk. Om de portretten meer tot leven te brengen kunt u tijdens het Pinksterweekend langs bij een van de locaties van de geportretteerden.

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de tuinderij/boerderij van landgoed Eyckenstein.
Tuinderij Eyckenstein (Dorpsweg 264 achter/ Maartensdijk) winkel tuinproducten open met bezichtiging moestuin & kassen.
Woensdag 24 mei van 13.00 – 17.00
Zaterdag 27 mei van 10.00 – 16.00

Boerderij Eyckenstein (Eikensteeg 13 / Maartensdijk) winkel met biologische producten en het erf open.
Woensdag 24 mei van 13.30 – 17.00
Zaterdag 27 mei van 10.00 – 17.00 (www.boerderijeyckenstein.nl).

Of bij RCN vakantiepark het Grote Bos kunt u dagelijks de brasserie en bowling met speeltuin bezoeken (Hydeparklaan 24, Doorn).

Eva Kamer

Eva Kamer (21) komt al een groot deel van haar leven in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vroeger heeft ze hier veel met haar ouders gewandeld en zij heeft er dagen doorheen geskeelerd. Zo is ook haar liefde voor de Utrechtse Heuvelrug ontstaan.

Afgelopen jaar heeft Eva het groene traineeship gedaan bij landgoed Zonneheuvel in Doorn. Hier is haar kennis en liefde voor het park gegroeid. Het leuke aan het Nationaal Park vindt ze dat er altijd nieuwe dingen te ontdekken zijn: “Ik herinner mij dat ik tijdens het skeeleren het bordje Sterkenburg tegenkwam. Ondanks dat ik al veel in het Nationaal Park was geweest had ik hier niet eerder van gehoord. Ik voel mij nog steeds een ontdekker hier op de Utrechtse Heuvelrug. Het leuke is dat je dicht bij huis toch een pionier ben.”

Eva heeft veel geleerd over bomen en bosbeheer tijdens haar groene traineeship en kijkt nu anders als ze door het bos loopt: “Wij hebben een bomenhub opgezet waarmee wij samen met ‘www.meerbomen.nu’ zaailingen een tweede leven geven: “Als ik nu in het bos ben en veel zaailingen zie krijg ik meteen de kriebels om met een groep aan de slag te gaan om ook deze zaailingen, die anders niet zouden overleven, ergens een plek te geven waar ze kunnen groeien.”
Sinds kort zit Eva ook in de jongerenraad van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zo hoopt ze lokaal bij te dragen aan een duurzamere wereld. Want als je daar alleen vanuit huis maar over zit te denken wordt je er pessimistisch van. Juist met een groep mensen erover denken en mee bezig zijn helpt Eva. Verder hoopt ze mensen bijeen te brengen om samen te werken: “Vaak hoor ik mensen, die doen alsof ze lijnrecht tegenover elkaar staan, toch dezelfde dingen zeggen.”
Het lijkt Eva tof om met grondbezitters van de Utrechtse Heuvelrug in gesprek te gaan over hoe en waarom ze hun grond beheren. Ze is geïnspireerd door het jongereninitiatief ‘Bos Dat Van Zichzelf Is’ waar een stuk bos van Landgoed Zonneheuvel op de Utrechtse Heuvelrug terug aan zichzelf is gegeven. Ze vindt het interessant hoe het kan dat mensen zomaar dingen mogen beslissen over een bos en wil daar graag de discussies over aanwakkeren. Eva ziet meer dingen op de Utrechtse Heuvelrug die ze ter discussie kan stellen: “Hoe moet je omgaan met een Nationaal Park? En waarom heet het eigenlijk park, het woord ‘park’ suggereert namelijk dat het in dienst staat van de mens, maar moet natuur niet in dienst staan van zichzelf? Maar ook de vraag wat is natuur en of het niet hetzelfde is als cultuur, omdat het een begrip is dat mensen hebben verzonnen? Mensen bewust laten worden en laten nadenken over deze (filosofische) vragen neemt Eva graag mee in de toekomst voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Otto van Boetzelaar

Voor Otto van Boetzelaar, beheerder en mede-eigenaar van Landgoed Eyckenstein, gelegen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, staat het ‘door samenwerken meer bereiken’ centraal in zijn werk voor landgoed Eyckenstein. Als particulier landgoed beheerder ziet hij het als een leuke uitdaging om samen met andere natuurbeheerders van het Nationaal Park op één lijn te komen en dan te proberen ook de overheid mee te krijgen in de plannen. Zo kunnen ze met alle particulier landgoed eigenaren die Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug rijk is het cultureel erfgoed in stand houden. Otto ziet het als belangrijk doel om de natuur en het erfgoed van het Nationaal Park in stand te houden om er zo mensen te kunnen laten genieten.

Dit komt terug in wat Otto graag door wilt geven aan toekomstige generaties: “Realiseer je dat het keihard werken is om dit in stand te houden. Het is noodzaak om ook overheidsorganen erbij te betrekken en hun te laten zien dat het Nationaal Park mee werkt aan het levensplezier van mensen. Maar wil je al deze bezoekers (wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters etc.) laten genieten van het park dan heb je ook middelen nodig om dit mogelijk te maken.”

Otto’s toekomstdroom voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en ook voor de andere parken in Nederland, is om in samenwerking met anderen de parken verder uit te breiden. Bijvoorbeeld door in overleg met landbouw en overheid te kijken of delen grond overgenomen kunnen worden en omgevormd tot natuur. Deze stukken zullen misschien niet tot het Nationaal Park zelf behoren, maar dit zal volgens Otto wel helpen om het Nationaal Park van de drukte te ontzien. Een bredere insteek dus, van niet alleen focus op het onderhouden van de parken, maar ook het voortbestaan van het Nationaal Park realiseren.

Een samenwerking waar Otto trots op is, zijn de stappen die genomen zijn in het onderhouden van de (fiets/ruiter)paden op de Utrechtse Heuvelrug. Otto: “Dit wordt gedaan vanuit het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, wat zorgt voor goed onderhouden paden over het gehele park, wat weer zorgt voor een betere bereikbaarheid en regulatie van de bezoekers.” En zo heeft het onderdeel zijn van een Nationaal Park voor Otto als particulier eigenaar een grote meerwaarde.

Otto’s lievelingsplek in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk Landgoed Eyckenstein: “Er ligt een historische moestuin waar we biologisch telen, groenten verkopen en waar de oude kassen weer in gebruik zijn genomen.” Ook de biologische boerderij, waar op een natuurvriendelijke manier wordt geboerd is voor Otto een bijzondere plek op het landgoed.

Een bijzondere jaarlijks terugkerende gebeurtenis is het scholenproject op landgoed Eyckenstein. Hierbij worden klassen rondgeleid op het landgoed door toneelspelers. Otto: de route die de kinderen lopen vind ik heel mooi, maar ik vind het ook bijzonder hoe betrokken en geïnteresseerd de kinderen zijn tijdens deze rondleidingen.”

Eelco Stienstra

Eelco is parkmanager van het RCN vakantiepark Grote Bos, midden in de Utrechtse Heuvelrug in Doorn. Dit vakantiepark bestaat uit 80 hectare en heeft naast een commerciële ook een maatschappelijke functie. Zo gaat de winst uit het park naar goede doelen en werken er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in het vakantiepark. Ook doet het park veel met duurzaamheid. Bijvoorbeeld in het 10-jaren plan voor het bos op het terrein, hiervoor is RCN bezig alle planten exoten eruit te halen en inheemse soorten terug te laten komen. Voor de opzet van dit plan werd natuurlijk ook naar het bos rondom het vakantiepark gekeken, zodat het vakantiepark onderdeel is van de rest van het Nationaal Park waarin het staat. Eelco: “Het bijzondere aan deze plek is dat het aan de ene kant heel dichtbij de stad Utrecht is, maar toch een oase aan rust is. Ik vind het heerlijk dat ik in dit park werk én woon, een fijne bijkomstigheid van mijn functie als parkmanager. Ik kan goed merken dat het een groot en geliefd park is; dat is te zien is aan de vele boekingen. Mensen komen hier echt voor het bos en de rust.”

Naast dat er veel wordt gedaan aan het bos, wordt ook voor de nieuwe gebouwen naar duurzame mogelijkheden gekeken. Het net nieuwe ontvangstgebouw is gebouwd op 17 kastanjebomen. Eelco: “Het is bijna helemaal van hout gemaakt. Verder heeft het een zwevend blad als dak, wat maakt dat je het gevoel hebt dat binnen buiten is..”

In meer dingen probeert Eelco de natuurbeleving die hij zelf ervaart ook met gasten te delen. Bijvoorbeeld door het ophangen van de vleermuizenkasten bij de negen nieuwe woningen, die ook weer zo energieneutraal mogelijk gebouwd worden. Zijn lievelingsplek in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk RCN het Grote Bos, maar ook de zandverstuivingen op 100m afstand van het park zijn een favoriet: “Geweldig dat je daar zo naartoe kunt lopen.”

Als Eelco vertelt over de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug en specifiek van het landgoed Hydepark, op wiens grond het vakantiepark gebouwd is, wordt hij meteen enthousiast: “De bijzondere lanenstructuren van 150 jaar oud zie je nog steeds terug in het park. Ik ziet het helemaal voor mij, hoe de oude bankier die toen eigenaar was van het landgoed er kwam spazieren en in zijn koets door de lanen reed.”

Voor de toekomst van het Nationaal Park hoopt Eelco dat het goed beheerd en onderhouden blijft, zodat er altijd mensen kunnen komen recreëren. Want volgens Eelco mogen we best meer uitdragen hoe bijzonder en mooi de Utrechtse Heuvelrug is.