Terug naar de UITAgenda

Geo-excursie Kaapse Bossen: Een tijdreis te voet over een rug van heuvels

21 januari 2024 - 10 februari 2024 Doorn

Ontdek de betoverende geschiedenis van de Kaapse Bossen tijdens onze Geo-excursie: een fascinerende tijdreis te voet over de glooiende heuvelrug van dit prachtige natuurgebied.

De Kaapse Bossen, gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd, vertellen een intrigerend verhaal. Enorme ijsmassa's duwden rivierzanden op, wat later de Utrechtse Heuvelrug werd. Water, wind, zand en menselijke invloeden hebben door de eeuwen heen het landschap gevormd. Eeuwenlang was het gebied onbewoond, maar sporen uit de late steentijd en grafheuvels getuigen van de menselijke aanwezigheid. Ongeveer duizend jaar geleden begonnen nederzettingen te bloeien, met 'grotere' wegen zoals de Via Regia en prachtige zomerverblijven die ook de rijken uit Utrecht aantrokken.

Tijdens onze excursie nemen we je mee op een wandeling van laag naar hoog, waarbij we het landschap 'lezen' en ervaren. Van de ijstijd tot het heden, ontdekken we de geologische en cultuurhistorische rijkdommen van de Kaapse Bossen. Ervaar de vele herkenbare elementen die je tijdens een gewone wandeling niet opvallen, totdat je het verhaal erachter kent. Een boeiende ontdekkingstocht die de geschiedenis van dit unieke gebied tot leven brengt.

Meer informatie vind je op de website.