Terug naar de UITAgenda

Geoparkexcursie op de Amerongse berg

26 oktober 2022 Amerongen

IVN-natuurgidsen geven op woensdagmiddag 26 oktober 2022 (14.00-16.00 uur) een geoparkexcursie op de Amerongse berg, met speciale aandacht voor paddenstoelen. Tijdens een geoparkexcursie verken je een stukje van het toekomstige geopark, met de vier-brillenmethode van ‘Leesbaar landschap’. De enorme reliëfverschillen, de rijke cultuurhistorie, biodiversiteit, patronen in het landschap, alles komt aan bod.

De Amerongse Berg

De Amerongse berg is met 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie Utrecht. Het Amerongsche bos is aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van kasteel Amerongen. Het is een van de oudste bossen in deze streek; sommige grove dennen dateren uit 1770. We kijken vooral naar paddenstoelen, maar de diepe erosiedalen en de rijke cultuurhistorie komen eveneens aan bod. Het burgerinitiatief Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht probeert de Unesco-status van ‘geopark’ te verwerven voor de gehele heuvelrug, vanaf de Grebbeberg tot aan het Gooimeer. Een geopark is een gebied met bijzondere aardkundige waarden, een rijke cultuurhistorie en een gevarieerde flora en fauna. 

Aanmelden

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 40 deelnemers mee. Je kunt je voor deze geoparkexcursie aanmelden via geoparkexcursie@gmail.com o.v.v. ‘Amerongse berg 26/10’ en het aantal deelnemers. Je ontvangt dan een mail over de verzamellocatie. De wandeling is van 14:00 tot 16:00 uur.