Terug naar de UITAgenda

Paddenstoelenexcursie op Laag Moersbergen

22 oktober 2023 Doorn

Wandel met IVN op landgoed Moersbergen bij Doorn. Moersbergen is ontstaan in de middeleeuwen. Het landgoed ligt tegen de voet van de Utrechtse Heuvelrug, op de overgang naar het Kromme Rijngebied. Dat verklaart de naam: ‘moersbergen’ duidt op een drassige omgeving aan de voet van heuvels. In 1435 stond er al een kasteel, die ondanks latere verbouwingen nog altijd een middeleeuws uiterlijk heeft en particulier bewoond wordt. In 1962 is het kasteel samen met de bijbehorende gronden geschonken aan Het Utrechts Landschap.

Wanneer je zo door het bos loopt en geniet van de zomer, want augustus is nog maar net begonnen, zie je alweer de eerste paddenstoelen en maakt je hart een sprongetje! Het is een tijd erg droog geweest maar intussen zijn er al weer aardig wat buitjes regen gevallen en schieten de paddenstoelen ineens de grond uit. Je ziet die mooie fluweelboleten alweer en natuurlijk russula’s! Die laatste zie je bijna nooit helemaal gaaf want de naaktslakken zijn er als de kippen bij, die vinden ze zó lekker!

Er zijn nog meer dieren die je etend aan de paddenstoelen aan kunt treffen, zoals duizendpoten, pissebedden, muizen en reeën. Vliegen eten graag de groene sporenmassa van de grote stinkzwam en hun pootjes nemen de sporen mee en zorgen zo voor de verspreiding. Paddenstoelen zijn een belangrijke bron van eiwit en zo zijn er ook allerlei insecten op en onder de hoed zoals kevers, springstaarten, rode mijten en fruitvliegjes die er ook hun eitjes in leggen. Kortom, we gaan weer met elkaar genieten van de paddenstoelen. Of ze nou aangegeten zijn of niet: ze vrolijken het bos in de herfst op! Wie gaat er mee?

Praktisch

Wanneer: Zondag 22 oktober 2023 om 14:00
Waar: Palmstad, Doorn
Kosten: Gratis
Aanmelden: (verplicht) bij Susan via susan_niem@hotmail.com