Terug naar de UITAgenda

Wandelexcursie archeologie en cultuurhistorie Amerongse Bos

23 juli 2022 Amerongen

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse bos, onderdeel van het Utrechts Landschap, nemen je op deze dagen mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Zij voeren je langs tal van  archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat kan je verwachten?
Je leert meer over de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. n 1200 v. Chr.!  Onderweg kom je langs grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken-en beuken hakhout, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.                    

Praktische informatie

  • Je kunt parkeren bij Sportpark De Burgwal, Amerongen. Vandaar is het 2 minuten lopen.
  • Voor deze excursie is inschrijven verplicht. Dit kan via de website van Utrechts Landschap.
  • De deelname is gratis.
  • De excursie duurt 3 uur.
  • Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.
  • Goed schoeisel is gewenst.