Terug naar de UITAgenda

Wandeling Heimenberg

01 september 2021 Rhenen

Wie het mysterie zoekt vindt het ook in Rhenen

Een zomeravondwandeling door een prachtig landschap en langs plekken met een bijzonder verhaal uit het verre en nabije verleden. Elke woensdagavond in augustus laten gidsen van het Cuneragilde je de Grebbeberg zien zoals je hem nog niet kent. Met verhalen over vroeger en nu en over die mysterieuze Cuneralegende uit de dageraad van onze geschiedenis. 

De Greb is meer dan Ouwehands Dierenpark en de veldslag van 1940. Maar voor we de bossen in gaan maken we wel een korte ronde over de militaire begraafplaats. Daarna gaat de route over beukenlanen, langs smeltwaterdalen, uitzichtpunten en over smalle paadjes tussen hoge varens. Een groene oase en een paradijs voor vogels, bosdieren en kuddes runderen en paarden.

Onderweg komen we langs plekken die uitnodigen tot verhalen over bosbouwhistorie, het ontstaan van deze heuvelrug, smeltwaterdalen, een verdwenen buurtschap, de Slag om de Grebbeberg, de picknickplaats van het koningspaar Frederik van de Palts en Elisabeth Stuart.

We klimmen en dalen onderweg en de hoogste heuvel noemden ze vroeger de Heimenberg. Misschien ooit genoemd naar de Reus Heimdall, de bewaker van de brug naar het rijk van de goden. Op de top ligt wat verscholen een walburg. Een hoogtepunt, letterlijk, want de Heimenberg steekt ver uit boven de omgeving. Maar er is nog een andere kwaliteit. Minder zichtbaar maar niet minder aanwezig, wordt gezegd.

Dit middeleeuwse aardfort trekt mensen aan die zoeken naar Het Verborgene. Zij voelen hier iets bijzonders, zeggen ze, een Aanwezigheid. Onderzoekers van kosmische leylijnen vermoeden dat tussen de aarden wallen een ‘krachtplaats’ ligt. Zij zien hier meer dan een verdedigingswerk, de wallen omringen een heidens heiligdom.

Het voelen van mysterieuze krachten blijft in Rhenen niet beperkt tot de Heimenberg. Ook bewoners van het middeleeuwse stadje raakten ooit in de ban van bovennatuurlijke gebeurtenissen, die volgden op een moord aan een koningshof. Daar was de koningin haar positie kwijtgeraakt toen haar echtgenoot zijn oog liet vallen op de jonge christin Cunera. De koningin greep de noodrem en wurgde haar rivale.

De koninklijke crime passionnel was ook in een wereld zonder tabloids een verhaal om van te smullen en door te vertellen. Maar in Rhenen rouwden ze om hun geliefde Cunera. In hun verdriet zagen mensen bij haar graf ’s nachts dansende lichtjes. En ze vertelden elkaar over wonderlijke genezingen na het aanroepen van Cunera. Begeesterd door het ontluikend christendom verzochten Rhenenaren bisschop Willibrord Cunera te verheffen tot heilige, wat prompt gebeurde.

Dat was het begin van de Cunerabedevaarten. Duizenden gelovige zondaars kwamen jaarlijks in Rhenen om hun straf in het Hiernamaals af te kopen. De handel in aflaatbrieven maakten kerk en burgerij welvarend. Dus besloten ze de Petruskerk te vervangen door een Cunerakerk. En te midden van al dit enthousiasme deden de bouwmeesters iets opmerkelijks: de nieuwe Cunerakerk wees niet -zoals toen gebruikelijk- naar het oosten, maar precies naar het graf van Cunera.

Nog even terug naar de Heimenberg. Esoterische zielen ervaren hier een positieve kracht. Maar of ze hun gevoel juist interpreteren wordt door anderen betwijfeld. Want als de Cuneralegende zich binnen deze wallen afspeelde, dan werd Cunera hier gewurgd en sprong haar krankzinnig geworden moordenares hier haar dood tegemoet. Hoezo, positieve krachten? reageren critici. Dit lijkt meer een domein van demonen.

Praktische informatie
Elke woensdagavond in augustus. Corona-beperkingen. Geen honden. € 5 p.p., t/m 12 jaar € 3, liefst pinnen. Start 19.30 uur. Reserveren is verplicht en kan via 06-16787501. Na aanmelding krijg je te horen waar de startplek is.

Foto’s: Willy Hoorn